Megszólalt Csopak polgármestere az Összefogás a Balatonért Egyesület petíciója kapcsán

Az Összefogás a Balatonért Egyesület a SzabadaHang oldalán egy petíciót indított el „STOP! Kerekedi-öböl!” címmel. Miután Csopak érintett az ügyben, ezért megszólalt Ambrus Tibor polgármester is. A településvezető szerint bár az egyesület alapvető célkitűzései pozitívak, a felhívásukban számos feltételezést és jövőképet fogalmaznak meg megfelelő ismeretek hiányában. 

(Fotó: Facebook / Ambrus Tibor)

A természet és a Balaton védelme Csopakon is mindig meghatározó volt. Aki figyelemmel követi Csopak mindennapjait, aki nyitott szemmel jár a településen, aki meghallgatja az évenkénti beszámolókat, olvassa a híreket, az tisztában van ezzel

– írja Facebook bejegyzésében Csopak polgármestere. Ambrus Tibor kifejti: az Összefogás a Balatonért Egyesület alapvető célkitűzései pozitívak, támogatásra érdemesek. Úgy fogalmaz: “nem szükséges aláírásokat gyűjteni annak érdekében, hogy ezt értsem.”

Ambrus Tibor szerint ugyanakkor az egyesület által megfogalmazott felhívás  számos feltételezést tartalmaz, lehetséges jövőképet fogalmaz meg a valós tények és az önkormányzat működését meghatározó jogszabályok ismeretének hiányában. Például fontos lenne tisztában lenni azzal, hogy nem önkormányzati területekről van szó, hanem a Kerekedi-öböl nyugati részén található 4 magántulajdonban lévő telekről, olyan telkekről, ahol a törvény lehetőséget ad a változtatásra – sorolta a településvezető, majd hozzátette: ez a kommunikációs tér nem alkalmas arra, hogy minden pontatlanságra rávilágítson.

Majd az alábbi kérdést fogalmazta meg azoknak akik a petíció aláírása előtt állnak:

“Mi a kevésbé rossz? Ha kontrollált körülmények között, tájba illeszkedő módon, és nem utolsó sorban törvényesen 10%-ban épül be ez a terület, vagy ha 0%-ban épül be, de turisztikai célra akkor is használhatják, például quad, gokart, tank pályának, hőlégballon felszálló területnek. Melyik szolgálja jobban a környéken élők (és petíciót megfogalmazók), és a természet érdekeit? De az is egy opció, hogy – a jelenleg az önkormányzattal együttműködő – tulajdonos eladja ezt a területet olyanoknak, akik esetleg az önkormányzat véleményét ki sem kérve, lelkiismeretfurdalás nélkül teljesen beépítik a területet.”

A civil társadalom eszköztára nem csak a nagyhangú tiltakozás lehet – folytatta a bejegyzésben. Ambrus Tibor emlékeztet: számtalanszor felajánlotta, és most is felajánlja a párbeszédet és az együttműködést.

Végezetül azt írja: biztos abban, hogy nem segíti a megoldást olyan emberek aláírásának a begyűjtése, akik nincsenek tisztában az adott helyzet részleteivel, ám kellőképpen zaklatottak, talán tehetetlennek érzik magukat, mert nem képesek hatást gyakorolni a körülöttük zajló eseményekre, ezért könnyű félinformációkkal rávenni őket, hogy érzelemből, arctalanul reagáljanak.

Az Összefogás a Balatonért Egyesület petíciójában azt írta: azért indították a kezdeményezésüket, hogy  megvédjék az érdekeiket, környezetüket, Csopakot és a Kerekedi-öblöt. Az aláírásgyűjtésre állításuk szerint az adott okot, hogy a 2020.06.22-i önkormányzati testületi ülésen a csopaki önkormányzat egy olyan határozatot fogadott el, melyben hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Kerekedi-öböl területén ismeretlen befektetői csoportok akár 10%-os beépítettség mellett vélhetően szállodákat, apartmanházakat építhessenek.

A petíciót megfogalmazók úgy vélik: a fenti beruházás a Kerekedi-öböl beépítésének csak az első fázisa. Szerintük amennyiben itt most az érintett területeken egy ilyen léptékű beruházás meg tud valósulni, akkor a következő fázisokban az egész Tüskésalja terület beépítése várható. A tervezett 10%-os beépítettség mellett ez 14.000 nm2 hasznos alapterületű épületegyüttes kialakítását teszi lehetővé, amin több száz apartman kialakítása lehetséges. Érvként felhozták azt is, hogy amennyiben az apartmanok nagy része a későbbi tulajdonosok tartózkodási helye is lesz, akkor a település lélekszáma akár 30%-al is növekedhet. Ez pedig – állításuk szerint – alapvetően fogja befolyásolni a választójogi és érdekviszonyokat.