Sikeres volt a harc – maradhat a vidéki életmód Balatonfüreden

A Facebookon szerveződött Ófalu közösség kérelmének megfelelően, dr Bóka István Balatonfüred polgármestere a Képviselő-testület elé terjesztette a Helyi Építési Szabályzat módosítására benyújtott határozati javaslatát. E szerint a Képviselő-testület támogatja az ól és állatkifutó általános tilalmának feloldását azzal, hogy megvizsgálja mely területeken és milyen feltételekkel szabályozza a létesítés lehetőségét. Az ügy előzménye, melyről a hirbalaton.hu ebben a cikkben beszámolt, hogy a módosított balatonfüredi helyi építési szabályzat megtiltja a tyúkólak építését. Ól nélkül pedig nem lehet csirkét tartani, így a füredi szabályzat mégiscsak ellehetetleníti a baromfitartást, ezzel a hagyományos vidéki életmódot. 

(Fotó: Facebook/Gerő András)

Nagy örömmel és megkönnyebbüléssel tudatom – a csoport, az Ófalu közösség tagjaival, mindazokkal akik szívükön viselik Balatonfüred hagyományait, az egészséges élelem előállítás, a fenntartható életmód értékeit, – hogy kérelmünknek megfelelően, dr Bóka István polgármester úr a Képviselő-testület elé terjesztette a HÉSZ módosítására benyújtott határozati javaslatát. E szerint a Képviselő-testület támogatja az ól és állatkifutó általános tilalmának feloldását azzal, hogy megvizsgálja mely területeken és milyen feltételekkel szabályozza a létesítés lehetőségét. Az Előterjesztésben a polgármester úr külön kitért arra, hogy a tiltás feloldása elsősorban a tradicionális városrészeket érintené, segítve ezzel is a kis haszon és hobbiállatok tartását. Köszönjük mindenkinek, akik kiálltak mellettünk, – megértve törekvésünket, – hogy a fenntartható életmód városunkban ne csak megtűrt, de a városvezetés által támogatott is legyen!
-olvasható az Ófalu Közösség elnevezést viselő Facebook-csoportban posztolt bejegyzésben.
Az ügy előzménye, melyről korábban hírt adtunk, hogy a nemrégiben módosított balatonfüredi helyi építési szabályzat az állattartást ugyan nem tiltja, de azt igen, hogy valaki tyúkólat építsen. A telkükön évtizedekig álló régi, szétkorhadt tyúkólat a balatonfüredi Gerő család felújíthatta volna, de újat nem lehetett volna építeniük. Az egyik közeli, újépítésű lakás tulajdonosának feljelentése nyomán a hatóságok elrendelték tyúkóluk bontását.
Az ügy kapcsán létrehozott Ófalu Közösség helyi Facebook-csoportnak, alapvetően az volt az indítéka, hogy a városrész, az itt élők fenntartható életvitele az érvényes helyi szabályozás miatt veszélybe került. A helyi képviselő, Rojtos Norbert a helyiek mellé állt és megértő figyelmet szentelt az ügyük részleteire. Ígéretéhez híven felkereste Bóka István Polgármestert , aki nyitott volt a probléma megoldására.