Hasznosítanák a hajdani orosz tábor területét Balatonszemesen – petíció indult az ügyben (Népszava)

Az orosz táborként ismert, jelenleg parkos-ősfás jellegű terület a Hattyútól úgy egy kilométerrel nyugatra, a víztől úgy negyven méternyire fekszik. A hajdan a falutól elzártan működő, s katonás fegyelemmel szovjet gyerekeket üdültető tábor két helyrajzi számon szerepel a nyilvántartásokban, a két parcellát keskeny út választja el egymástól, s elvileg a nyugati részt adná el az önkormányzat – állítja a Népszava. A lap megkeresésére a település polgármestere elmondta: mivel Balatonszemes legértékesebb területéről van szó, szeretnének nagyon megalapozott döntést hozni, a helyiek egy csoportja ugyanakkor petícióban tiltakoznak egy esetleges nagyberuházás ellen. 

Nagyon szívesen adnék érdemi választ a kérdéseikre, de még csak a gondolat fogalmazódott meg, hogy hasznosítsuk a hajdani orosz tábor területét

– felelte a Népszava megkeresésére Németh Kornélné, Balatonszemes polgármestere, aki nyomatékosította: ez Balatonszemes legértékesebb területe így mindenképpen megalapozott döntést fognak hozni ügyében.

A helyiek egy csoportja senkit sem szeretne nagyberuházóként látni a területen, mindezt egy tiltakozó online petícióval is nyomatékosítják. A szignálók azt kérik az önkormányzattól, tartsa meg közparkként a hajdani tábor területét, vagy úgy hasznosítsák, hogy az a falu tulajdonában marad.

A petíció kiírója, Illés Katalin megjegyezte, a területre vonatkozó beépíthetőségi szabályok alapján akár szálloda is felhúzható ott, éppen ezért szeretnék elérni, hogy úgy módosítsa az képviselőtestület a helyi építési szabályzatot, hogy a maximális építhető magasság 4,5 méterre csökkenjen.

Ez eddig egy családias, nyugodt falu volt nyáron is, viszont most már itt is megjelentek a nagybefektetők. A Hattyú kemping területére 133 lakásos társasházat terveznek, a Semmelweis utcában az egykori Lampart-telepet is letarolták, s oda is apartmanház épült. Nekünk viszont, ahogyan a petíció is fogalmaz, elegünk van a Balaton-part beépítéséből, a kizárólag befektetői érdekeket szolgáló beruházásokból, az ízléstelen, környezetbe nem illő monstrumépületekből. Az önkormányzattól pedig elvárjuk, hogy a helyiek érdekeit képviselje, ne a befektetőkét!

– mondta Illés Katalin.