A vidéki életmód megtartásáért harcolnak Balatonfüreden

A Balatonnál lassan kétszáz éve feszülnek egymásnak a helyiek és a turisták érdekei, a legtöbb településen pedig fokozatosan háttérbe szorultak a hagyományok. A háztáji állattartást elvileg nem lehetne megtiltani, de a nemrég módosított balatonfüredi helyi építési szabályzat megtiltja a tyúkólak építését. Ól nélkül pedig nem lehet csirkét tartani, így a füredi szabályzat mégiscsak ellehetetleníti a baromfitartást. A háborút egy nemrég a közelbe költöző feljelentése indította el. 

(Fotó: Gerő András)

A módosított balatonfüredi helyi építési szabályzat az állattartást ugyan nem tiltja, de azt igen, hogy valaki tyúkólat építsen. A telkükön évtizedekig álló régi, szétkorhadt tyúkólat a balatonfüredi Gerő család felújíthatta volna, de újat nem lehetett volna építeniük. Az egyik közeli, újépítésű lakás tulajdonosának feljelentése nyomán a hatóságok elrendelték tyúkóluk bontását. Legújabb beadványukban a kerti fatárolójuk szabályosságát vitatják.

“Azzal a szándékkal jöttünk ide, hogy gazdálkodni fogunk. Kerestünk egy viszonylag nagy telket. Kilenc évig eladatlanul állt ez a terület, egy Kádár-kocka volt az az épület, amit mi alakítottunk át. Bementünk az önkormányzathoz megkérdezni, hogy mi a feltétele annak, hogy lehet-e tyúkot tartani…Azt mondták semmi, az állategészségügyi előírásokra figyeljünk, az állat jólétére figyeljünk, ez a szabály. Később ideépült ez a négylakásos társasház és a legszélső lakó kezdett el minket feljelenti. De nem tudjuk ki, sosem láttuk”

– fogalmazott a 444.hu-nak Gerő András.

Közben létrejött egy helyi Facebook csoport, melynek alapvetően az volt az indítéka, hogy a városrész, az itt élők fenntartható életvitele az érvényes helyi szabályozás miatt veszélybe került. A helyi képviselő, Rojtos Norbert  megértő figyelmet szentelt az ügyük részleteire. Ígéretéhez híven felkereste Bóka István Polgármestert , aki nyitottnak mutatkozott a probléma megoldására.

Polgármester Úrral történt egyeztetést követően az alábbiakról szeretném tájékoztatni Önt: Jelenleg is folyamatban van számos módosítási javaslat kivizsgálása és értékelése a város más területeit érintően. Nevezett ügyben a konkrét kérése az lenne Polgármester Úrnak, hogy fogalmazzon meg írásban konkrét kérést, módosítási javaslattal a probléma megoldására. Fontos szempont a módosítási kérelem elbírálásakor az, hogy a beépítési százalék ne emelkedjen, valamint a szomszédok, a lakókörnyezet érdeke, véleménye is kerüljön bemutatásra. Kérjük, hogy konkretizálja azt is, hogy a város mely részére, területére kérik a módosítást. Alapvetően nyitottság van Polgármester Úr részéről is a probléma megoldására, de mindenképpen fontos az ott lakók véleményének figyelembe vétele is, hiszen egy módosítás életbe léptetése nemcsak az Ön konkrét ügyét, hanem az Ön által nevezett “falusias” környezetet is érintené.

– idézi a Facebook oldal a képviselő levelét.