Ritka madár került bajba a Balatonnál (bfnp.hu)

Magyarországon ritkán előforduló madár, egy kőforgató került bajba Balatonföldváron, mert lenyelt egy horgot a horgászzsinórral együtt, ami pedig egy stég lábára tekeredett.

 

Október 12-én érdekes madármentésben való közreműködés miatt érkezett segítségkérés a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatához – írja a BFNP honlapján. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) munkatársai Balatonföldvár térségében egy horgot nyelt különleges madárra lettek figyelmesek. A madár csőréből a lenyelt horogra kötött horgászzsinór hosszan kilógott, és egy stég lábára tekeredett. Hiába vergődött, sehogyan sem tudott megszabadulni szorult helyzetéből.

Szerencsére a BLKI csapatának sikerült megfogni a madarat, és a damilt elvágva sikeresen elszállították Igazgatóságunk munkatársának. A madár vizsgálatakor megállapításra került, hogy az egy kőforgató (Arenaria interpres) példány. A faj Észak-Amerika és Eurázsia északi felén, tengerpartokon költ. A téli időszakot délen töltik, az európai madarak a tengerpartok mentén Dél-Afrikáig vonulnak. A vonulás során ősszel és tavasszal kis számban hazánkban is megjelenik. Az így idetévedt, sérült madarat a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársai részesítették további szakszerű ellátásban. Ezúton is köszönjük!

Magyarországon csak kis számban és ritkán fordul elő a vizes élőhelyeken, például a nagy természetes tavaknál és a halastócsapolásokon

– olvasható a bfnp.hu oldalon.