Hajnali fagyok után pénteken újra meghaladhatjuk a 25 fokot (Időkép.hu)

A hét eleji hidegebb időt és hajnali fagyokat követően pénteken újra nyárias melegben lehet részünk – írja az Időkép.hu.

Szerdáig hűvös, száraz légtömeg alakítja időjárásunkat, így bár sok lesz a napsütés, amit elsősorban fátyolfelhők megszűrhetnek, ennek ellenére nem lesz melegünk: délutánonként is csak 11-17 fok közötti maximumokat mérhetünk. A hajnali, kora reggeli órákban pedig kedden és szerdán is többfelé lehet gyenge fagy, a szélcsendes, derült völgyekben -3, -5 fok sem kizárt.

A hét közepétől azonban változik a helyzet. Skandinávia fölött egy anticiklon erősödik meg, miközben Nyugat-Európát az Atlanti-óceán felől egy aktív, nagy kiterjedésű ciklon éri el. Ennek a ciklonnak az előoldalán délire forduló áramlással szinte beözönlik majd a meleg levegő térségünkbe, így az éjszakák jelentősen megenyhülnek, a nappali felmelegedés pedig több fokkal erősödik.

Csütörtökön az ország nagy részén már 18-24 fok várható, északon, északkeleten ennél azért még hűvösebb lesz, 10-17 fokra készülhetnek az itt élők.

Délen 27-28 fok lehet pénteken

Pénteken már csak egészen északon-északkeleten maradhat 20 fok alatt a csúcshőmérséklet, az ország nagy részén 21-27 fok várható, sőt délen 28 fok sem kizárt. Mindehhez az ország nagy részén erős, a Dunántúlon helyenként viharos déli-délnyugati szél fog társulni.

Zavartalan napsütésre azonban se csütörtökön, se pénteken ne készüljünk. Mindkét nap több alkalommal befelhősödhet az ég, és nagyobb eséllyel az ország északi és keleti részén eső, záporok alakulhatnak ki, sőt pénteken az ég is megdörrenhet.

További részletek az időjárással kapcsolatban itt találhatók.