Ritka és veszélyeztetett lepkefaj a Balaton-felvidéken  

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság segítő közreműködésének köszönhetően az idei évben is újabb élőhelyekről került elő a fokozottan védett Anker-araszoló.

2015-ben, célzott vizsgálatok során vált ismertté egy jelentős egyedszámú, stabilnak tűnő populáció Balatonalmádi közelében. A kezdeti felmérések Aszófő, Csopak, Tihany, Balatonakali, Balatonfüred és Vilonya térségét érintették. Ez utóbbi két helyszínen történő mintavétel is sikerrel zárult -adta hírül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park hivatalos honlapja.

Most egy KEHOP pályázat biztosított lehetőséget arra, hogy folytatódhasson a lepkefaj élőhelyeinek kutatása. Ezúttal Sóly, Litér, Balatonfüred, Balatonudvari, Öskü és Dörgicse környékén lévő molyhos tölgyesek átvizsgálására került sor, de néhány korábban bejárt helyen is történt lámpázás. Az eredmény nem maradt el, a szakemberek Öskün és Balatonfüreden is eddig nem ismert állományokra bukkantak.

Az Anker-araszoló az egyik legkorábban megjelenő lepkefaj. Évente egy nemzedéke fejlődik, az imágók márciusban repülnek, de korai kitavaszodás esetén már február végén is megjelenhet. Nyílt, erdőssztyepp jellegű molyhos tölgyes bokorerdőkhöz kötődik.

Veszélyeztetettségének egyik fő oka, hogy a nőstény példányok röpképtelenek, így élőhelyén a teljes erdőállomány letermelése után nem vagy csak nagyon korlátozottan képes újra benépesíteni egy helyet. További komoly veszélyeztető tényező a májusi vegyszeres szúnyogirtás, illetve az erdészeti kártevő fajok, például a gyapjaslepke elleni permetezés, ugyanis ha ezek érintik az ekkor lárvastádiumban lévő Anker-araszoló élőhelyeit, akkor a lárvák pusztulása és akár a teljes populáció megsemmisülése is bekövetkezhet.