Polinéz vitorlás találkozó a Balatonon (fotók)

Eddig 9 darab, „minimális barkácstudással” is megépíthető polinéz hajó, más néven proa készült a Balatonnál, bizonyítandó, hogy nem feltétlenül luxus a vitorlázás – számolt be Kardos Gábor, a balatoni polinéz vitorlástalálkozó szervezője a hirbalaton.hu-nak.

 

        A badacsonylábdihegyi strandon négy polinéz proa vitorlást mutattak be az Ökoturisztikai Látogatóközpontban az elmúlt héten, több napon át. Az egzotikus benyomást keltő, különleges formájú bambuszrudas vitorlázatú aszimmetrikus katamaránok neve proa. A találkozóra egy ilyen vitorlás Németországból érkezett.

        Az esemény érdekessége volt a Mauri Centrum hagyományos módon készült és dekorált hajója, melyet egy új zélandi maori hajóépítő készített, látványos orrdíszekkel. Számukra a csendes-óceáni kultúra, a Pacific Spirit átadása különösen fontos, aminek a polinéz proa és vitorlázási filozófia az egyik fő szimbóluma.

        A viszonylag gyors vitorlások, szélcsendben jól evezhetők és rendkívül olcsón, akár 200 ezer forintból minimális bárki építhet magának hasonlót. (A bővülő hazai proa-közösség a következő linken érhető el: www.facebook.com/BalatonProa)

proa 1

proa 2

(fotók: www.facebook.com/BalatonProa)

(1134)