Quasimodo: költők versenye (Balatonfured.hu)

Mintegy száz, köztük több külföldi pályázó kétszáz művel nevezett az idei, szeptember 2-3 között Balatonfüreden megrendezésre kerülő Salvatore Quasimodo Költőversenyre. Idén először a fődíj mellett egy nemzetközi életmű díjat is átadnak. Lesz Lyukasóra, különleges tárlatvezetés, kerti könyvbemutatók és persze gálaest a díjazottakkal. 

        Ezúttal a szokásosnál kevesebb pályázat érkezett, de a zsűri egyöntetű véleménye szerint az idei mezőny rendkívül erős. Négy-öt potenciális győztes közül választották ki meglehetősen nehezen a fődíjast, és lesz különdíj is. Romániából, Szlovákiából, Szerbiából, illetve az Egyesült Királyságból, Portsmouthból is érkezett pályázat. Idén először adnak át Balaton Díjat. A Quasimodo Alapítvány hozta létre ezt az irodalmi elismerést, amelyről a Szőcs Géza, Szörényi László és Arnaldo Dante Marianacci összetételű zsűri dönt. Csak külföldi alkotó kaphatja egy egész életművért. A gálaműsor keretében adják majd át az elismerést – Cserép László, a költőverseny kuratóriumának titkárának tájékoztatása szerint, aki arról is beszámolt, hogy jövőre, a 25. évforduló kapcsán különleges költőversenyre készülnek, olasz gasztronómiával, koncertekkel.

        Az idei rendezvény a Lyukasórával indul. Lackfi János, Lator László, Várady Szabolcs, Lanczkor Gábor, Tóbiás Krisztián költők a holt költők világába kalandoznak majd Kéri Kitty színművész közreműködésével. Másnap a Pen Club-estjét rendezik meg a Vaszary Kávézó teraszán, ahol bemutatják a lengyel költő Julian Kornhauser, erre az alkalomra készült válogatott verseit tartalmazó kötetét.
A második napon, szombaton irodalmi matiné lesz, Arnaldo Dante Marianacci: Az elme forgatókönyvei és Madarász Imre: „Ámor és én” című könyvének bemutatójával. Itt fogják felolvasni a jelenlévő Quasimodo-díjazott költők a verseiket. Érdekesnek ígérkezik Háy János író tárlatvezetése a Képbe zárt írások című kiállításon. Délután öt órakor tartják a hagyományos megemlékezést Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő emlékfájánál a Tagore sétányon.

        A 24. alkalommal megrendezendő költőversenyt díjátadó ünnepség és gálaműsor zárja. Az alkalomra megjelenik a Tempevölgy folyóirat legújabb száma, benne a díjnyertes költeményekkel. A hagyományoknak megfelelően átadják a Bertha Bulcsu emlékdíjakat is.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon. Gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

(Balatonfured.hu)

(7:17)