Polgármesterekkel egyeztettek Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosáról (vehir.hu)

A találkozón Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos, Porga Gyula Veszprém polgármestere, Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Mike Friderika a Zrt. programfejlesztési igazgatója mutatta be a programhoz való csatlakozás lehetőségeit. A járásközpontok, városok és falvak vezetői megismerhették az Európa Kulturális Fővárosa program struktúráját, státuszát, finanszírozását és a pályázati rendszerének alapjait is.

Az eseményt Porga Gyula, egy a teljes pályázati szakaszt végig kísérő gondolatmenettel nyitotta – tudósít a vehir.hu.

“Mi a kezdetektől azt kerestük, hogy mi az, ami összeköt minket, nem pedig azt, ami elválaszt. Ha ezt az eszmeiséget továbbra is komolyan vesszük, az kijelöli az előttünk álló utat is. A program sikere nem csak Veszprémen múlik, szükség van a régió városaira, falvaira, civil szervezeteire és a piaci szereplőire is. Ahogy sokszor mondtam, már feljutottunk a Bajnokok Ligája főtábálájára a legjobbak közé, most itt kell megmutatni mindazt, ami bennünk lakozik.”

-fogalmazott a polgármester.

Dr. Navracsics Tibor az Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa európai kitekintéssel folytatta az előadást:

„A korábbi EKF városok sikerét elemezve az a kép rajzolódott elénk, hogy azok a pályázatok váltak sikeres programmá, ahol a város, a régió és az ott élő emberek sikeresen tudtak együttműködni. Veszprém és a Bakony-Balaton régió minden szempontból megállja a helyét Európa hasonló karakterű térségeivel szemben. A feladatunk most az, hogy megmutassuk magunkat a teljes kontinensnek. Éppen ezért, egy olyan térségi modellen dolgozunk, ami az itteni adottságokon alapul, és a kultúrára támaszkodva eredményez gazdasági növekedést.”

Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az EKF-re nem rendezvénysorozatként tekint, ami egy nagy tűzijáték után lezárul az év végeztével, hanem sokkal inkább egy fejlesztési programként gondol rá, ami a helyiek identitásán alapul. Ez alapján határozták meg a program értékeit, amit szeretnének, hogy az itt élők  is beépítsenek a terveikbe.  A siker érdekében tehát nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre, az innovációra, a fenntarthatóságra – fogalmazott.

Mike Friderika az EKF programfejlesztési igazgatója bemutatta a program mögött meghúzódó projektek típusait. „Vannak saját fejlesztésű projektek, amiket házon belül találtak ki, és valósítanak meg, mint például a Filmpiknik, vagy a 2023-as évad nyitóeseménye. Léteznek olyan koprodukciós projektek, ahol az ötletelésbe és a megvalósításba is bevonnak partnereket, de együtt fognak dolgozni pályázati úton támogatott és partneri együttműködésen alapuló kezdeményezésekkel is – tette hozzá.