Őszi ügyeletben a balatoni vízimentők (veol.hu)

Elkötelezetten dolgozott és sokat tett a vízi balesetek megelőzéséért, felszámolásáért a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) és Önkéntes Tűzoltó Egyesület – közölte képviseletükben Szabolcs Tímea. Céljuk, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava, amiért mindent meg is tesznek.

A húszéves VMSZ idén több mint 400 vízimentővel 71 strandon volt jelen, a 71 szolgálati helyen 3784 alkalommal látott el könnyű sérültet, kagylóvágást, darázscsípést, horzsolást, napégést, illetve 32 vízből mentett könnyű sérültet, akik további ellátást nem igényeltek – írja a veol.hu.

A hajós szolgálat nyáron kilenc hajóval állt készenlétben, amiből a két sürgősségi mentőhajó a nap 24 órájában riasztható volt. Szeptember végéig 268 riasztást kapott a hajós szolgálat, főként bajbajutottakhoz, hajóhoz vonultak, októbertől őszi ügyeleti rendben folytatják a szolgálatot.

2016-ban hadrendbe állítottak egy mentőtiszti gépkocsit, amit az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinál, riaszt, a VMSZ üzemeltet, és ami idén is június végétől szeptember elejéig napi ügyeleti rendben segítette a Balaton északi partján az embereket. Ebben a szezonban 72 ellátásuk volt, például szívinfarktus, agyvérzés, biciklis baleset, motoros baleset, lábtörés esetén.

Ingyenes segélykérő alkalmazásukat, a BalatonHelp-et mind szélesebb körben ismertetik meg a tavi hajósokkal, a Balatonnál pihenőkkel, hogy a bajbajutottak egyszerűen, gyorsan, egy gombnyomással elérjék a segítséget. Húsz éve szívvel- lélekkel azért dolgoznak, hogy a Balatonnál levők biztonságban élvezhessék a tó lehetőségeit. Céljuk, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava, amiért mindent meg is tesznek.

Kérdésre válaszolva közölték, „A semmit nem lehet odadobni” kampány hatására több kölcsönző is felszerelte a vízibicikliket mentőeszközzel, mentőövvel, az üzemeltetők részéről egyre pozitívabb a hozzáállás.

A VMSZ által szervezett „Mentőöv” program keretében készítettek kiadványt a horgászok részére. A nyilvánosságnak köszönhetően a strandolók, sportolók, horgászok körében egyre nagyobb figyelmet kap a biztonság – áll a veol.hu összefoglalójában.