A halé lesz a főszerep az idei Bakony Expón (balaton.vehir.hu)

A Bakony Expó, mint termelői vásár és családi rendezvény immár hatodik alkalommal tér vissza a Veszprém Arénába november 8-10. között. A rendezvény alapküldetése, hogy minél közelebb hozza egymáshoz a helyi termelőket és a fogyasztókat. A Bakony Expó azonban nemcsak egy nagy piacként, vásártérként funkcionál, hanem a számos kiegészítő program révén társadalmi esemény is.

Amikor hat évvel ezelőtt elindítottuk a Bakony Expót, mindenkinek volt egy vágyott elképzelése róla, hova szeretnénk majd felfuttatni a rendezvényt. Az viszont, hogy már az ötödik évben 17 ezer látogatót köszönthettünk, a legmerészebb álmainkat is meghaladta – idézi a balaton.vehir.hu Porga Gyula veszprémi polgármestert.

Az expó minden évben más, a Bakonyra, Balatonra és a megyére jellemző alapanyagot tesz meg főszereplőnek: idén ez – az Agrármarketing Centrum törekvéseivel összhangban – a hal lesz annak érdekében, hogy a kevés halat fogyasztó magyar társadalom körében népszerűbbé tegyék ezt a rendkívül egészséges ételt – mondta el Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke. Ehhez kapcsolódóan több tematikus programmal is készülnek: a Gasztroudvarban például a Megfőzzük Almádit egyesület halételeit kóstolhatjuk meg (ők majd a színpadon is főznek), de kézműves programokon, a játszóházakban és a Nagymama portáján is fel fog tűnni a hal, a Keresd meg az aranyhalat! játék keretében pedig a szemfülesek a vásár területén elrejtett aranyhalak megtalálásért cserébe nyereményben részesülnek.

A halas programok legizgalmasabb helyszíne ugyanakkor valószínűleg a Pecakunyhó sátra lesz. A horgászáruház a helyszínen egy nagy akváriumot húz majd fel, melyben a Balatonban élő halakat nézhetik meg a látogatók, meghatározott időközönként pedig egy interaktív előadást is tartanak, hogy a halak és a környezet védelmére felhívják a figyelmet. Emellett a vízi állatokkal kapcsolatos tudásszint növelése érdekében egy több hektoliteres medencét is felépítenek, amelyben már a nagyobb halakat nézhetjük meg, valamint ügyességi célbadobó verseny is lesz, mellyel a horgászatot szeretnék népszerűsíteni.

Az újdonságok mellett is van ugyanakkor, ami változatlan: a rendezvényre a belépő továbbra is 600 forintba kerül, 14 éves korig pedig ingyenes. Ezért cserébe 122 kiállító, valamint 20 szakmai és civil szervezet standját kereshetik fel a látogatók – tudósít a balaton.vehir.hu.