Télen sem ürül ki a Balaton – jön a téliesítés (vitorlazzitthon.hu)

A jelenlegi trendek azt mutatják, hogy egyre több vitorlázó, amíg lehet kitolja a hajózási szezont, sőt egyre többen nem is a parton, hanem ahol lehetőség van rá, a vízen tárolják a hajókat. Ugyanakkor legyen szó a tó tükrén, vagy a szárazföldön való teleltetésről, mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy a vitorláshajó és legfőképpen tartozékai a megfelelő körülmények között aludják téli álmukat.

Egyre több a hajó a vízen az őszi-téli időszakban is, ahogyan nő az érdeklődés a vitorlázás iránt a Balatonon – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a Quantum Sails Hungary munkatársa. Pécsváradi Ákos hozzátette: ezeknél a hajóknál is nagyon fontos a téli felkészítés. Le kell venni a vitorlákat, eltenni a köteleket, és amennyire lehet le kell ponyvázni a hajótestet – sorolta a szakember. Pécsváradi Ákos azt tapasztalja, hogy egyre nagyobb az igény az olyan ponyvákra, amelyek a téli időszakban is alkalmasak a hajó védelmére.

Pécsváradi Ákos elárulta azt is, hogy most az őszi-téli időszakban balatonfüredi műhelyükben első sorban az új megrendelések teljesítésére fókuszálnak, amellett újításokat is terveznek. A szakember elmondta: tervezik, hogy előregyártanak köteleket, amelyeket raktárról tudnak adni a vitorlázóknak, emellett a katamaránok, és sporthajó mezőnyöknél terveznek fejlesztéseket a kötélzeteken, apró hajóvereteken.

A szakember bízik abban, hogy az idei télen ismét befagy a Balaton, így a jégvitorlázás szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon hallgatható meg.