A savanyú víz otthona volt Balatonfüred (wellazine.hu)

A balatonfüredi Tagore sétányon tavasszal az első erőtlen napsütésre is tömegek indulnak élvezni a korzó nyújtotta felülmúlhatatlan ingereket és Magyarország egyik legszebb városának csodálatos hangulatát. Füred esszenciája manapság a balatoni fürdőélethez, a szezonhoz igazodik. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a város első igazi dicsőségét leginkább a savanyúvíz forrásainak köszönheti, melyek a 18-19. században európai hírű fürdővárossá emelték az Északi part központját.

A város több pontján feltörő szénsavas források kedvező élettani hatásai révén már a 18. század elejétől nagy népszerűségnek örvendenek – írja a wellazine.hu.  A portál összefoglalója emlékeztet: mind ivó-, és fürdőkúrára alkalmazzák hozamukat. 1716-os feljegyzések bizonyítják a források létét, már ekkor állhatott Tenkovits Miksa fürdőháza a mai Szívkórház helyén. Amely 10 fürdőkádban biztosított fürdést a vendégeknek kazánban melegített savanyú vízzel. A szív-, és vérkeringési problémákkal, cukorbetegséggel, gyomorbántalmakkal küzdők legnagyobb örömére.

 

A szénsavas vizek a természetben is előfordulnak, így Balatonfüreden például, de a kezelés mesterségesen is előállítható és használható hasonló hatékonysággal. A kádfürdő szénsavas-, vagy köznapibb kifejezéssel szódavízzel készül, a hőfoka általában alacsonyabb, mint a megszokott fürdőké, 30-32 Celsius fok. A hűvösebb vízben a szénsavtartalom még optimális szinten marad, a bőr és a szénsav reakciója alapján pár fokkal így is melegebb érzetet kelt.

A szénsavas víz a kis buborékok segítségével ingerli a bőrt, hatására az erek kitágulnak, csökken a vérnyomás, gyorsabban gyógyul a seb. A párolgó szén-dioxid izgatja a tüdőt is, így egyre nagyobb levegőket veszünk, mélyül a légzés. A hűvösebb hőmérsékletű víz lehetővé teszi, hogy magas vérnyomásban szenvedőket is kezeljenek, ezáltal a szívbetegségeknek nélkülözhetetlen kiegészítő terápiája.

A szénsavas kádfürdőt a szív és érrendszeri problémák, műtét és infarktus utáni rehabilitáció, keringési panaszok esetén alkalmazzák hatékonyan. Ezen felül cukorbetegségre, egyes sportsérülések rehabilitációjára, mozgásszervi panaszokra, használják – írja a wellazine.hu.