Óriás társasház épül Balatonaliga partján, a volt Erzsébet-tábor helyén (balatontipp.hu)

Balatonvilágos balatonaligai részén, a magaspart alatti szűk partszakaszon, családi házak tőszomszédságában húzzák fel a Balaton-part legújabb megalomán épületét – írja a Balatontipp.hu.

Az aligai magaspart alatti szűk helyre ilyen monstrumot álmodtak kormányzati szabadságlevéllel - Az illusztráció a látványterv felhasználásával készült - Fotó: Győrffy Árpád

Az aligai magaspart alatti szűk helyre álmodott monstrum. Az illusztráció a látványterv felhasználásával készült.
(Fotó: Győrffy Árpád/balatontipp.hu)

 

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a kormány egy tavaly augusztusi rendelettel a balatonvilágosi Club Aliga fejlesztését. Ezzel a volt pártüdülő mai tulajdonosai kaptak szinte korlátlan beavatkozási lehetőséget az addig érvényes építési és telekalakítási szabályokkal szemben.

A balatontipp.hu írása szerint a beruházói szabadságból jutott a kerítésen túlra, vagyis a Club Aliga-közeli területre is. Egy óriási, 92 lakásos társasházat húznak fel rövidesen az “úttörőtáborként” ismert, de Erzsébet táborként is működtetett vízparti üdülő helyén. A 8300 négyzetméteres terület állami tulajdonban volt. A part közeli területek szabályozásáról szóló miniszteri rendeletben 10 méter széles zöld sávot, parti sétányt, 30 méter széles beépíthetetlen területet jelöltek ki. Ugyanez került a helyi építési szabályzatba is.

2016 őszén egy parlamenti tájékoztató kapcsán csillant fel a remény, hogy a falunak szorosabb köze is lehetne a területhez. Ekkor levélben fordultak a nemzeti vagyonkezelőhöz (MNV Zrt.), hogy az ingatlant adják térítésmentesen önkormányzati tulajdonba vagy vagyonkezelésbe. Mivel kérésük nem talált meghallgatásra, 2019 tavaszán újabb levelet írtak, amiben 49 évre szóló térítésmentes önkormányzati vagyonkezelési lehetőséget kértek.
Mit sem ér az önkormányzatok elővásárlási joga pénz nélkül

Az önkormányzat 2020 januárjában kapott levelet az MNV Zrt.-től. Arról tájékoztatták őket, hogy időközben az MNV Zrt. árverésen értékesítette az érintett ingatlant, és ezért most arra kéri az önkormányzatot, hogy tegye meg nyilatkozatát, akar-e élni elővásárlási jogával, mivel “az ingatlan part menti 30 méteres területsávra az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett elővásárlási jog illeti meg. Ennek megfelelően az MNV Zrt., mint a tulajdonosi joggyakorló közölte a nyertes ajánlatot teljes terjedelemben. Az ingatlanra vonatkozó nyertes vételi ajánlat összege 410.645.000 Ft”.

A képviselők többsége nem akart erőn felüli vásárlásba ugrani, de ahhoz mindenképpen ragaszkodtak, hogy legalább a TNM-rendelet szerinti 10 méteres parti sétány továbbra is állami vagy önkormányzati tulajdonként a nemzeti vagyon része maradjon, kötelező önkormányzati fenntartási kötelezettséggel. Ennek rendezéséhez az árverés eredménytelenné nyilvánítását és tárgyalási lehetőséget kértek az MNV Zrt.-től, de hiába. Válasznak legfeljebb azt tekinthették, hogy az MNV Zrt. oldalán megjelent adatok szerint május 11-én 326 millió forintos összeggel megkötötték a szerződést az árverésen nyertes Archibald Ingatlanhasznosító Szabadidő, Sport Kft.-vel.

A cikk itt folytatódik.