Önkéntesek (is) védik a Balatont

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) és a 150 éves Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) együttműködése folytán tovább erősödhet a Balaton térségének köz- és vagyonbiztonsága, a környezeti értékek figyelembevételével. Az önkéntes tűzoltók jelenleg megkerülhetetlen munkát nyújtanak a tűzvédelem során; a két szervezet ezért szakmai iránymutatást ad ki, amelynek segítségével egészségügyi és környezetvédelmi szempontok is érvényesülhetnek a bevetésekben – áll az MTSZ pénteki, tabi sajtóeseményt összefoglaló közleményében.

Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének (BFT KT) elnöke, valamint Schmidt Jenő, Tab város polgármestere részvételével 2020. január 10-én, a Tabi Önkormányzati Önkéntes Tűzoltóság laktanyájában zajlott a BFT–MTSZ együttműködés újabb állomásáról, valamint az MTSZ 150 éves évfordulójáról szóló sajtótájékoztató.

– A Balaton mint érzékeny ökoszisztéma szempontjából nagyon fontos az önkéntes tűzoltóságok tevékenysége. Egyre több az utak, a víz, a hajók üzemanyag-ellátása kapcsán felmerülő veszélyforrás, amelyek elhárítása érdekében született ez az összefogás. A cél változatlanul, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava – mondta Jamrik Péter, a BFT KT elnöke.

– A BFT és az MTSZ együttműködése sok évre nyúlik vissza – emelte ki Dobson Tibor, az MTSZ elnöke. – A Magyar Tűzoltó Szövetség ehhez szakmai iránymutatással, kiképzésekkel és az önkéntes tűzoltó egyesületek pályázati lehetőségekhez juttatásával járul hozzá. Erre rá is szolgáltak a nem hivatásos tűzoltóságok, hiszen a tavalyi évben közel 17 ezer esetben vonultak káresethez. Szerencsére a kormányzati támogatás 2005 óta jelentősen növekedett, ami még technikai fejlesztési lehetőségekkel is társul. Ilyen fejlesztés volt például a 2019 decemberében az önkénteseknek átadott ötven gyorsbeavatkozó gépjármű is.

– Az utánpótlás-nevelésben jelentős nehézségekkel nézünk szembe – tette hozzá Schmidt Jenő, Tab város polgármestere. – Ebben változást jelenthet a Kormány falu- és kisváros-fejlesztési programja, melynek célja, hogy vonzóbbá tegye a fiatalok számára a kistelepüléseket.

 

BFT és MTSZ együttműködés

Az együttműködés alapja, hogy a Balaton térségében – ahogy Magyarországon is – az önkéntes tűzoltók munkája megkerülhetetlen, ami a katasztrófavédelmet illeti. A Magyar Tűzoltó Szövetség szakértői ezért – a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával és iránymutatásával – olyan szakmai anyagokat állítottak össze az önkéntes tűzoltók számára, amely megismerteti őket a tűzoltói beavatkozás környezetvédelmi hatásaival, és egészségügyi információkkal.

A cél, hogy az önkéntes tűzoltók három témakörben legyenek „kiképezve”:

  • a Balaton térségére jellemző időjárási veszélyhelyzetek (vihar, hőhullámok, magas vízállás stb.);
  • a Balaton térségére jellemző környezetvédelmi ismeretek, különös tekintettel arra, hogy az egyes beavatkozások (pl. gépjárműtüzek oltása) során mit lehet tenni a környezeti károk minimalizálása érdekében;
  • egészségügyi alapismeretek, különös tekintettel az elsősegélynyújtásra.

A tervek szerint az együttműködés a jövőben további állomásokkal, anyagokkal folytatódik majd.

Az elméletorinetált fejlesztésen túl az eszközállomány fejlesztésére is sor került:

  • A BM OKF és az MTSZ pályázatán a Balaton-térségi önkéntes tűzoltó egyesületek több mint 34 millió forint értékben nyertek támogatást: működési költségre, szertárépítésre, védőeszköz, védőruha, tűzoltó-technikai eszköz, szakfelszerelés és kéziszerszámok beszerzésére, de kisebb részben oktatásra és szakmai vizsgákra is.
  • Az önkéntes szervezetek felszereltsége a KEHOP pályázatból támogatásként kapott zagyszivattyúkkal, aggregátorokkal, valamint 45 VW Amarok terepjáróval, valamint öt Heros-Mahindra Goa típusú gyorsbeavatkozó gépjárművel bővült.
  • Az önkormányzati tűzoltóságok szivattyúkkal, védőruhákkal gazdagodtak, Balatonfüred és Balatonboglár önkormányzati tűzoltósága 100 millió forint értékben két felújított gépjárműfecskendőt kapott.