Huszadszor indul túra a doni hősök tiszteletére (veol.hu)

A január 16. és február 10. közötti időszakban összesen 11 különböző menetszázad teljesít majd meneteket a Magyar Tartalékosok Szövetsége XX. Doni hősök emléktúráján. Január 16. és 19. között a Bakony menetszázad tíz települést érintve ötven kilométert tesz majd meg a Veszprém–Balatonfüred-, majd a Balatonfüred–Balatonfűzfő-útvonalon. A katonák mellett hagyományőrzők, diákok és civilek is az emléktúra résztvevői lesznek.

A szervezők nevében Simon-­Jójárt Sándor nyugállományú repülő ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Veszprém Megyei Egyesületének elnöke tartott csütörtökön sajtótájékoztatót. Elmondta, a Matasz 2001-ben alakult, és a honvédséghez szorosan kapcsolódó szervezetek sorába tartozik, egyesületük alapító tagja a szövetségnek. Az emléktúra Veszprém megyei szakasza – amely január 17-én indul – Veszprém–Nemesvámos–Veszprémfajsz–Balatonfüred. Másnap Füredről Fűzfőre indulnak a megemlékezők, és összesen 50 kilométert gyalogolnak Kaptur József nyugállományú repülő alezredes vezetésével.

A emlékmenet gondolata egyébként a néhai alapító elnök, Kovács „Csatti” László nyugállományú ezredestől és társaitól származik, hiszen ő volt az, aki először Magyarországon megszervezte a menetet. Tavaly Szigligetről indult a menet azért, mert az ezredest ott temették el, ahol meg is emlékeztek róla a bajtársak.

Simon-Jójárt Sándor elmondta azt is, hogy a visszaigazolások alapján a német testvérszervezetük is jelezte részvételét. Ami biztos: 65 fő vesz részt a menetben, egyesületükből tízen biztosítják majd a résztvevők biztonságát. Kiderült, a menetben ott lesznek a Majsai Kiskun Huszárbandérium képviselői, az 54. Veszprém Radarezred, a Légi Vezetési és Irányítási Központ állományának tagjai is a tartalékosok mellett. Mindkét napon a századdal tartanak veszprémi, várpalotai, pápai, balatonfüredi és papkeszi apródok és kadétok. Az elnök-ezredes hangsúlyozta, céljuk az, hogy ne feledjük a doni katasztrófát, és továbbra is hősöknek tekintik és tisztelik azokat a magyar katonákat, akik az esküjükhöz híven teljesítették a feladatukat.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki az emléktúra résztvevőinek. Elmondta, megható, hogy a jelen és a jövő katonái nem felejtik el a múltat, ami azt jelenti: a doni hősök emléke örökre fennmarad.

A XX. Doni hősök emléktúra hivatalos záróünnepségére február 10-én kerül sor a nyírbátori hősi emlékműnél – írja a veol.hu.