Nyári tábor és workshopok az aligai pártüdülőben (epiteszforum.hu)

Balatonaligán, az egykori pártüdülő problémája köré szervez tábort az Építész Szakkollégium 2020. augusztus 10-16. között. Workshop-témával július 26-ig, résztvevőnek pedig augusztus 2-ig lehet jelentkezni.

A burzsoázia, majd a pártelit üdülőhelye. A fővároshoz legközelebbi strand, ami ugyanakkor fehér folt a térképen. A löszfallal elhatárolt, védett helyzetben fekvő balatonaligai partszakasz egyedülálló természeti jellegénél fogva a Balaton legjobb adottságú területeinek egyike. Nem véletlenül sajátította ki a politikai elit hosszú évtizedekkel ezelőtt, kizárva innen az átlagembert és a keleti blokk szürke hétköznapjait. Itt, ahol Kádár János és Aczél György együtt nézték a Szelíd motorosokat, nem volt tiltva sem a Szabad Európa, sem pedig a Coca-Cola. Egy sokak által áhított, szabad élet töredékei ezek, csak éppen azok számára fenntartva, akik ugyanezt mindenki mástól megtagadták – olvasható a felhívásban, amit az epiteszforum.hu közölt.

Kádár egykori villájában belépni, a tankönyvekből ismert politikusok billiárdtermeiben járni, és annak a mozinak a székén ülni, ahol először vetítettek nyugati filmeket, sokaknak csak egy letűnt kor eldobható örökségét jelentik. Felnőtt azonban egy generáció, akik ebben a környezetben sétálva hátborzongatóan közel érzik magukhoz a történelmet. A pártállam fel nem dolgozott emlékezete, a kínos ellentmondások és a megannyi, mai szemmel sokszor átérezhetetlennek tűnő történet hirtelen zsigeri közelségbe kerülnek ebben a vadregényes környezetben. A 20. század sűrű változásai ugyanis bizonyos szempontból leggyorsabban itt, a Balatonnál csapódtak le: az elmúlt pár évtizedben a főúri nyaralóktól, majd a szakszervezeti üdülőktől a Zimmer Frei-en és a wellness hoteleken át egy új korszakba jutottunk a kapitalizmus hátán meggazdagodott közép- és felsőosztály villáinak, borászatainak és egyéb vállalkozásainak térnyerésével. Ez a változás most a szemünk előtt zajlik, térbeli és kulturális hatásai pedig beláthatatlanok – fogalmaznak.

A part tehát ismét átalakul, ami azt jelzi, hogy új idők járnak. A Balaton változása azonban egyfajta tehetetlenség szimbóluma is, mivel a rövid távú, nyereségelvű jövőn túl képtelenek vagyunk a hosszú távú és mindannyiunk számára ideális jövőről gondolkodni. A gazdasági és politikai kényszerek mindig erősebbek a közösség hol kimondatlan, hol pedig tudatosan képviselt érdekeinél – írják.

Az Építész Szakkollégium és az EASA Magyarország közös táborában a legkülönbözőbb területekről várják a jelentkezőket, hogy együtt gondolkozzanak a terület múlt- és jövőképeiről, illetve, hogy – ezeket összekeverve – megismerjék a változást gúzsba kötő kényszereket. Az egyhetes együttlét során magunkba szívjuk ezt a túltelített örökséget, a hely elképesztő auráját, miközben egymás tudását kiegészítve olyan művészeti produktumokat, installációkat hozunk létre, amik segíthetnek feldolgozni és (át)értelmezni az elmúlt rendszerhez és a helyszínhez kötődő személyes és kollektív emlékezet velünk élő hatásait – fogalmaznak a felhívásban.

A táborba vasárnap (07.26.) éjfélig várják a workshopokat az alábbi űrlap kitöltésével:
https://forms.gle/2dxjB9qeJLmq8Nyq5

Illetve a workshopokra résztvevőket 08. 02. vasárnap éjfélig:
https://forms.gle/fgjsBEsZVeko1kJp7