Népviseletet öltöttek a sümegi művelődési központ dolgozói (veol.hu)

A népviselet napja alkalmából a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ dolgozói is népviseletet öltöttek magukra. Az egy kivétellel hölgy dolgozókból álló csoport tagjai vallják, hogy mindenki számára mást jelent ma népviseletet ölteni.

Számunkra, akik manapság is rendszeresen vagy alkalmanként magunkra ölthetjük a 2-3 generációval előttünk élt ősök viseleteit vagy azok másolatait, újragondolt kollekcióit, a hála és az összetartozás érzése jut. Szívügyünk és művelődési központként kötelességünk hagyományaink őrzése, ápolása, továbbadása. Így örömmel csatlakoztunk az Egy nap népviseletben elnevezésű, hetedik éve tartó kezdeményezéshez, amikor mi is magunkra öltöttük felmenőink viseletének egy-egy darabját.

Előkerültek a féltve őrzött családi kalotaszegi mellények, a néptánccsoportunktól kölcsönvett blúzok, mellények, a fiókok alján meglapuló kalárisok, pántlikák. Aztán megörökítettük ezt a pillanatot – vallották a dolgozók, és az intézmény közösségi oldalán arra kértek mindenkit, hogy csatlakozzanak hozzájuk, ötvözzék a népviselet egy-egy darabját a mai öltözék ruháival, fotózzák le és töltsék fel a bejegyzésük alá, hogy legalább ezen az egy napon kapcsolódjon össze múlt és jelen, legyen népviseletektől színes a világ. Többen követték is a példát, népviseletbe öltöztek legalább arra az egy napra – írja a veol.hu.