Különleges orchideafaj Badacsonyban (likebalaton.hu)

Az elhagyott badacsonyi bányaudvarokban ilyenkor virágzik a hegy egyetlen orchidea faja, az agárkosbor. A bíborszínű, apró virág különleges látvány a hatalmas sziklák alatt.

 

Az agárkosbor kereső túrát a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezi meg évek óta minden tavasszal. Még a túravezető, Árvai Gábor számára is meglepetés, hogy a túra napján hány virágba borult példányt találni a réten – tudósít a likebalaton.hu.

Magyarországon jelenleg 71 orchidea fajt ismerünk, sokan nem is tudják, hogy a trópusi, virágboltban kapható, amúgy fákon élősködő orchideák mellett hazánkban is megél ez a faj. Igaz, hogy sokkal kisebb méretűek, de szépségük és szívósságuk is lenyűgöző. Még a vasúti töltéseken, kavicsbányákban, ártereken is képesek megélni. Vannak olyan fajok, mint például a madárfészek kosbor, melyek nem fotoszintetizálnak, így nekik fényre sincs szükségük

– mondta a túravezető. Az agárkosbor Badacsony egyetlen orchidea faja, április végén, május elején virágzik. Az orchideák családjának kosbor nemzetségéhez tartozik ez a különleges szépségű növény, melynek eszmei értéke szálanként tízezer forint. Korábban gyógyászati célokra is használták a növényt, az agárkosbor föld alatti gyökérgumói védik, erősítik a nyálkahártyát, de ma már gyűjtik, az agárkosbor természetvédelmi oltalom alatt áll. Hívták bolond virágnak is, a latin neve (Anacamptis morio) szó szerinti fordítása a bíbor virágszirmokban található pettyekre utal.