NEM emelik a Balaton vízszintjét!

Több híradás közölt hibásan információt arról, hogy 10 centiméterrel megemelik a Balaton vízszintjét. Valójában már 2016-ban megemelték kísérleti jelleggel, és nem a tó vízszintjét, hanem a nyári szabályozási vízszint-maximumát: 110-ről 120 centiméterre, ami azóta is tart. Az új szabályozás tavaly kapta meg a hatósági engedélyt. A Sió-zsilip emiatt is szükségessé váló átépítése hamarosan megkezdődhet, de a megfelelő partvédelemre és a Sió-csatorna felső szakaszának védelmére egyelőre nincs elegendő nevesített forrás – a hirbalaton.hu értesülései szerint.

A szabályozási vízszint-maximum azt jelenti, hogy az efölötti vízszint (+-5%) esetén nyithatják meg a zsilipet és kezdhetik meg a vízeresztést a Sió-csatornába. (A Balaton vízszintjét a siófoki mércéhez viszonyítják, az nem átlagmélységet jelent. A tó átlagos mélysége 3,3 méter.)

A nyári félévben 120 centiméter, azaz a megengedett +-5% miatt tulajdonképpen 126 centiméter a Balaton szabályozási vízszintmaximuma, a téli félévben az esetleges jegesedés, több csapadék és a partvédelem miatt 10 centiméterrel alacsonyabban határozták meg az üzemi vízszintet.

A Balaton vízállását – túl az időnkénti vízfelesleg siófoki zsilipen történő levezetésén – alapvetően a vízbefolyások, a csapadékok és a párolgás befolyásolják. A tó fő tápláló vízfolyása a nyugati részén beömlő Zala.

A Balaton átlagos vízállása szerdán 118 centiméter volt, a hónap elejétől egy centimétert emelkedett – a vizugy.hu adatai szerint.

A téves híradások annak kapcsán jelentek meg, hogy végre sikeresnek bizonyult a Sió-zsilip átépítésére meghirdetett közbeszerzés. A tervezett beruházásról, miszerint látvány-zsilip épülhet a régi helyett, itt számoltunk be.