Balatonfűzfő: engedéllyel és engedély nélkül is vághattak ki fákat védett területen (veol.hu)

A kormányhivatal vizsgálatot indított, a strand közelében beruházást kezdő cég vezetője azt állítja, a jogszabály szerint nem szerepel a védett területek között a fejlesztésre szánt ingatlan.

A fakivágások hetek óta beszédtémát jelentenek a településen. A Balaton-parti sétány közelében az épülő társasházak melletti területen, a parti sétány és a társasházak között, valamint a Föveny strand mellett ritkították meg a faállományt. A sétányra érkezőket szomorú látvány fogadja mindhárom területen: a földből csonkok állnak ki, több nagy fának az ágai hiányoznak.

Marton Béla polgármester a múlt heti testületi ülésen elmondta, az épülő társasházak melletti terület a Milton Property Kft. tulajdona, és nem Natura 2000-es besorolású. A területet a tulajdonosa tisztította ki, hogy előkészítse a további építkezést. Kerestük a céget, ám lapzártánkig nem jelentkeztek.

A sportparknak tervezett helyszín közelében több ember magasságú a farakás (Fotó: Stiger Ádám)

110 fát a vízügyi igazgatóság vágott ki a kormányhivatal engedélyével

Az épülő hét társasház és a Balaton közötti terület az államé és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében van. Ezen a Natura 2000 besorolású területen közel 110 fát vágott ki a vízügyi igazgatóság a kormányhivatal engedélyével – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője. Elmondta, az „egészségügyi gyérítésre szoruló és veszélyes fák” kivágására a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály természetvédelmi osztályától kaptak engedélyt, a fák kivágása előtt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembereivel is egyeztettek. A 352/14 helyrajzi számú, a vízügy tájékoztatása szerint Natura 2000 hálózat részét képező 1,35 hektár területű erdőben a helyszíni bejárások után és a hatóság által kiadott engedéllyel 50 fehér fűzfát és 58 invazív zöld juhart vágattak ki február végén. A kormányhivatal kérdésünkre közölte, a sétány és az épülő lakópark közötti területen történt fakivágásokat hatósági ellenőrzési eljárás keretében vizsgálják.

A Natura 2000-es védett területeket egy 2010-es kormányrendelet és mellékletei határozzák meg. Balatonfűzfőn eszerint a 352/5, 353 és 354/2 helyrajzi számú területek tartoznak ebbe a körbe, ám furcsa módon a földhivatal nyilvántartó rendszerében egyik ingatlan sem szerepel. A lap úgy tudja, hogy ez azért lehet, mert ma már más helyrajzi számon vannak nyilvántartva a területek, amelyek nádast és balatoni vízfelületet jelölnek.

 

A fakivágásokkal érintett harmadik terület

A fakivágásokkal érintett harmadik terület a Föveny strand közelében található. Az önkormányzat a tulajdonában lévő ingatlant tavaly adta bérbe 15 évre a Balaton Sport Klub Kft.-nek. Tóth Csaba, a cég ügyvezető-tulajdonosa kérdésünkre leszögezte, a mintegy 2500 négyzetméteres területen egy sportparkot kívánnak létrehozni 100 millió forintos beruházással. Kiemelte, a kialakítani tervezett sportpark területén február végén a fejlesztések előkészítéseként elöregedett és veszélyes fákat vágattak ki, amire az önkormányzattól kértek és kaptak engedélyt tavaly év végén. A kormányhivatal tájékoztatása szerint ez az ingatlan – a 351/3 helyrajzi számú terület – Natura 2000 besorolású, ezért hatósági engedélyt kellett volna kérni a fakivágáshoz, ami nem történt meg.

Marton Béla polgármester a veol.hu megkeresésére elmondta, amíg nem kapnak hivatalos tájékoztatást a hatóságtól a terület besorolásáról, addig nem kíván nyilatkozni. A városvezető azt azért megjegyezte, a napokban a kormányhivatalhoz fordultak, hogy állítson ki hatósági bizonyítványt arról, hogy a bérbe adott 351/3-as helyrajzi számú önkormányzati terület Natura 2000-es besorolású-e, mert a védett területeket felsoroló jogszabályban, valamint a jogszabály mellékleteiben ez az ingatlan nem szerepel, továbbá az érintett 351/3-as helyrajzi számú terület tulajdoni lapján sem szerepel a Natura 2000-es besorolás.

Tóth Csaba ügyvezető elmondta, nem követtek el hibát a fák kivágásával, mert az érintett ingatlant nem tartalmazta a védettség alá tartozó területek helyrajzi számát felsoroló 2010-es kormányrendelet, és a Natura 2000 besorolás a tulajdoni lapon sem volt feltüntetve. Hozzátette, a beruházás során minden hatósági előírásnak meg fognak felelni. Tóth Csaba arról is beszélt, a strand melletti területen a tervek szerint homokos sportpályák, fitneszpark és rönkjátszótér épül, valamint kialakítanak jógaszigetet és kutyás pihenőt fürdetőhellyel. A kivágott fák pótlására és a part védelmére a vállalkozás és az önkormányzat 80 fa ültetését kezdte meg a napokban, valamint mesterséges madár- és mókusodúkat is kihelyeznek – jegyezte meg az ügyvezető.

A Natura 2000 területeken tervezett és természetvédelmi célt nem szolgáló beruházás esetén egy 2004-es kormányrendelet szerint a terv elfogadása és egy beruházás engedélyezése előtt vizsgálni kell a terület természetvédelmi helyzetére gyakorolt hatásokat. A fakivágások miatt a veol.hu megkereste a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, ahonnan későbbre ígértek tájékoztatást.

 

Natura 2000

Azt, hogy egy terület Natura 2000-es minősítésű-e, az erről szóló rendelet mellékleteiben olvasható helyrajzi számok és térképi lehatárolások alapján állapítható meg. Olyan ingatlanok esetében, ahol a minősítést még nem rögzítették az ingatlan-nyilvántartásban, a rendelet térképmelléklete az irányadó.