Látvány-zsilip is lesz az új Sió-zsilip: építkezés jövőre

Már többször halasztották a határidejét annak a pályázatnak, amelyben eldőlhet, ki lesz az újjáépülő, látványosságnak is szánt Sió-zsilip kivitelezője. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője arról tájékoztatta a hirbalaton.hu-t, hogy az újabb ajánlattételi határidő augusztus 13., a tender iránt eddig heten érdeklődtek, a terepmunkák várhatóan jövő tavasszal kezdődhetnek.

Az átépített Sió-zsilip látványterve (forrás: vízügy/SBS-Komir Kft.)

 

A vízügy első, témában tartott siófoki lakossági fórumán még arról szóltak a remények, ha május 10-én sikerrel zárul a pályázat, hamar megkezdődik a Balaton levezető rendszerének korszerűsítése a terület előkészítésével, lőszer-mentesítésével, régészeti feltárásával.

Az OVF szóvivőjének közlése szerint az év elején, január 13-án megjelent tender határidejét az érdeklődők részéről felmerült kérdések miatt többször kellett módosítani. Optimális esetben, és ha újabb határidő halasztásra nem kerül sor, idén decemberben megköthetik a szerződést a leendő kivitelezővel, és a kivitelezés 2019 tavaszán megkezdődhet – tette hozzá.

 

Részletek a projektről  

A Balaton levezető rendszerének korszerűsítése című, 12 milliárd forint bruttó költségű, uniós támogatást élvező projekt (KEHOP-1.3.0-15-2015-00007) része lesz a siófoki hajózsilip, a vízszintszabályozó zsilip, a Balatonkiliti mederelzáró, és a Sió-csatorna egy részének rekonstrukciója is.

A lakossági fórumon bemutatott tervek szerint a hajózási zsilip marad a helyén, a vízszintszabályzó zsilip mintegy 30 méterrel, a balatonkiliti duzzasztó pedig 700 méterrel lejjebb, vagyis délebbre kerül majd.

A megépülő vízszintszabályozó zsilip, amelynek vízáteresztő képessége mintegy 33 százalékkal nő a régihez képest, újabb turisztikai attrakciója lehet Siófoknak, hiszen a lakosság számára is átjárható és bejárható lesz – a tervek szerint a zsilipnél lévő hajózási szigettel együtt.

A hajózási szigetről, amit többen a Balaton legértékesebb ingatlanjának tartanak, még folynak a tárgyalások az önkormányzattal és a szigetről kiköltözni kívánó hajózási társasággal. A vízügy mindenesetre már vállalta, hogy a sziget alsó felét, amely az ő fennhatósága alá tartozik, megnyitja a gyalogos és biciklis forgalom előtt – hangzott el a témában tartott első lakossági fórumon, amelyet az ígéretek szerint még több is követni fog.