Nem várható leárazás a vendéglátóhelyeken (napi.hu)

Aki arra számított, hogy a vendéglátóipar az újranyitás után hatalmas árkedvezményekkel fog elrugaszkodni a padlótól, az várhatóan nagyot fog csalódni. Az érme másik oldalán viszont ott vannak az éttermek professzionális alapanyag-beszállítói, akik március óta túltermeléssel küzdenek. A járványhelyzet rengeteg bizonytalanságot hozott, még az étlapoknál is komoly átváltozást indult el. Ám a talpon maradó szereplők akár jól is kijöhetnek a mostani krízisből – ezt várják a nagybani főzőkonyhák egyik vezető kiszolgálópartnerénél.

A koronavírus-járvány miatt életbe lépett korlátozó intézkedések után a HORECA-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) forgalma közel nullára csökkent. Nem sokkal később töredékére csökkent a közétkeztetés piaca is, így március második felére a mi árbevételünk is technikailag nulla lett. – magyarázta a lapnak Burján Csaba, az Unilever Food Solutions üzletágának SEE (Dél- és Közép-Európa) régiós ügyvezető igazgatója.
Meglepő újításokkal készülnek a vendéglők a nyitásra

Miután megkezdődött az óvodai, iskolai felügyelet, a szociális főzés és egyes éttermeknél elindult a kiszállítás, áprilisban körülbelül az elmúlt évek átlagforgalmának 10-20 százalékát tudták elérni. (Egyetlen kivételt a kórházi szegmens jelentette, ahol a veszélyhelyzet kezdetén még felfutást is tapasztaltak.) A házhoz-szállítással egyébként az éttermek mintegy fele megpróbálkozott, de ezzel tényleges profitot nem tudtak termelni, esetleg abban segített, hogy megtarthatták embereiket a nehéz időszak alatt. Hiába történtek óvatos lazítások, a 80 százalék körüli visszaesés még májusban is kitartott.

Egyelőre tehát rejtély, hogyan fog visszaépülni a piac a korlátozó intézkedések feloldásával. A “felkapcsolás” valószínűleg lépésről-lépésre egy hosszabb időhorizonton át tart majd: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatták – lásd Kínát, amely három hónappal a világ előtt jár a járványkezelésben – hogy ez a folyamat lassabb, mint azt előzetesen vártuk.

Szédületes leárazások? Nyomuk sem lesz

Nemhogy napról napra, hanem óráról órára változik a helyzet az ágazatban. Annyira sokváltozós egyenlettel állunk szemben, hogy korai még bármilyen jövőre vonatkozó forgatókönyvet felállítani. Májusban sajnos azt tapasztaltuk, hogy voltak olyan éttermek, amelyek nagy lendülettel kinyitottak, azután be is zártak. Ebben nem segített az időjárás sem, hiszen a teraszokhoz még hideg volt. A hónap végétől már a belső tereket is meg lehet nyitni, ez több lehetőséget kínálhat majd a tapasztalatszerzésre – ecsetelte a bizonytalanságokat Burján.

Az már most látszik, hogy amire sok fogyasztó gondolt, hogy a vendéglátók nagy akciókkal és árleszállításokkal készülnek a nyitásra, az sajnos nem így történik – legalábbis a régiónkban semmiképp. Például több balatoni szálloda áremelést hajtott végre és hasonló a helyzet Horvátországban is, ahol a tengerparti árak egy euróval sem lettek olcsóbbak.

A megnyíló szállodák kezdetben csak minden második szobát bocsátanak rendelkezésre a higiéniai intézkedések miatt – ezzel pedig máris lefelezték a kapacitást. Meglehet, hogy ezt egy idő után feloldják, a korlátozások viszont fennmaradnak a közös terekben, így például egy vacsoráztatást nem tudnak majd a korábban megszokott gyorsasággal véghezvinni, hiszen tartani kell a fizikai távolságot. Ez mindenképp egy kapacitás-, és fogyasztáscsökkenést okozhat majd.

A teljes cikk itt elolvasható.