Geotúra a Várvölgyben: ízelítő a Keleti-Bakony természeti és kulturális örökségéből

A várpalotai Várvölgy festői szépségű szurdokában vezet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által június első hétvégéjére tervezett geotúra. A program résztvevői ellátogatnak arra a kilátópontra is, ahonnan egyszerre gyönyörködhetnek a Várpalotai-medence és a Balaton szépségében.

A most vasárnapra tervezett geotúrát így írja le annak vezetője, Sárdy Júlianna:

“Ahogy szűkül a völgy, úgy válik egyre izgalmasabbá: a két oldalról fölénk hajló hatalmas sziklák ölelésében olyan érzésünk támad, mintha a természet katedrálisának természetes szoborparkjában sétálnánk. Itt lehet igazán átélni, hogyan lényegül át egymásba a lágy víz és a kemény kő. A bizarr küllemű sziklapárkányok, mesét idéző sziklatornyok, kisebb-nagyobb barlangüregek között járva lépten-nyomon rácsodálkozhatunk arra a minden fantáziát felülmúló formagazdagságra, amit e két elem szüntelen násza teremt.

Nem állhatjuk meg, hogy be ne bújjunk az ösvény mellett rejtőző Gazsi-lik-barlangba, melynek kapcsán a terület régészetének legizgalmasabb fejezeteiből válogatunk egy csokorra valót.

Felkaptatva a Pusztapalota megtépázott ormaihoz, a történelem viharait idézzük: honfoglaló törzseinknek, portyázó rablólovagoknak, török idők nagy harcosainak, a szabadságharc honvédjeinek világát.

A túra utolsó szakaszában megkapjuk méltó jutalmunkat a kitartó gyaloglásért: A Fajdas-hegy tetőszintjén az ország egyik legszebb ördögszántására lépünk.(Mese a helyszínen). A szakma által karr-mezőnek nevezett sziklafelszínt gyönyörű virágmező ékesíti ezekben a napokban. A túravezető külön ajándéka az a kilátópont, ahonnan egyszerre borul lábunk elé a Várpalotai-medence és a Balaton minden időjárásban elbűvölő színű víztükre…”

A további részletek itt megtekinthetők.