Négyszáznegyven magyarul tanuló ukrán gyermek nyaralt idén a zánkai Erzsébet-táborban (MTI)

Több mint tíz napig élvezhették a balatoni nyarat a zánkai Erzsébet-táborban magyarul tanuló ukrán gyermekek. A táborozókat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa, valamint Ukrajna magyarországi nagykövete is meglátogatta csütörtökön. A gyerekek tanulással egybekötött nyaralása tegnap zárult Zánkán.

    Grezsa István kormánybiztos az MTI-nek elmondta, hogy a Miniszterelnökség 24,7 millió forintos támogatásával, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetséggel együttműködésben és az Erzsébet-táborok koordinálásával idén két turnusban 440 magyarul tanuló ukrán gyermek és kísérőik nyaralhattak a zánkai Erzsébet-táborban. A kormánybiztos kijelentette: Kárpátalján egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a magyar nyelv mint választható idegen nyelv tanulása iránt. Ez annak is köszönhető, hogy sikerült a kijevi oktatási minisztériummal akkreditáltatni a képzést és magyar kormányzati segítséggel tankönyvek is készültek – mondta.

    Az Erzsébet-táborokban az elmúlt öt évben mintegy négyszázezer gyermek üdülhetett, közülük egy tavaly indult pályázat által már több mint háromezren – ukrán és magyar gyermekek – nyaraltak Kárpátaljáról a Balatonnál és a Velencei-tónál. Zánkára augusztus 15 – e és 26 – a között azok az ukrán gyerekek érkeztek, akik az iskolákban a magyart mint idegen nyelvet tanulják.

(09:45)