Miközben a folyóink vízállása rendkívül alacsony, a Balatoné rendkívül kedvező

Miközben a folyóink vízállása olyan alacsony, hogy Budapesten láthatóvá vált a Duna medrében tartós aszály idején kibukkanó, nyáron másfél évtizede nem látott „Ínség-szikla”, a Balaton vízállása rendkívül kedvező; augusztus 14-én átlagosan 116 centimétert mértek. A hirbalaton.hu Horváth Ákost, a Balaton meteorológusát kérdezte a jelenség okairól.

 

A vizugy.hu adatai szerint a Balaton vízszintje egészen július végéig elérte a szabályozási maximumot, a 120 centimétert, és azóta is csak néhány centimétert apadt. Ez a tó korábbiaknál magasabban tartott vízállásának, és a sok csapadéknak is köszönhető. (A Balatonon a partvédő műveket 100 centiméteres vízállás-maximumhoz építették ki, amit jó pár évvel ezelőtt 110 centiméterre, majd két évvel ezelőtt 120 centiméterre emeltek.)

Ez különösen kedvező állapotnak tűnik, ha felidézzük, hogy a Balatonon valaha mért legkisebb vízállás 20 centiméter volt – a siófoki vízmércéhez viszonyítva – 1970 januárjában. Sokan emlékezhetnek arra is az elmúlt évtizedekből, hogy nyár vége felé rendre egy méter alá csökkent a Balaton vízszintje a kevés nyári csapadéknak és a hőség miatti párolgási veszteségnek betudhatóan. Manapság tőlünk nem messze komoly szárazsággal küzdenek több helyen, a Balaton mégis remek állapotban van mind a vízállását, mind a vízminőségét tekintve.

Horváth Ákos elmondta, a magyar folyók legnagyobb része a nagy nyugati vízgyűjtőkről kapja a vizet, ahol most rendkívüli aszály van. A Balaton vízgyűjtője a Dunántúlon található, amelyre idén nyáron bőségesen hullt csapadék. A folyók és a Balaton helyzetének különbségét az is okozza, hogy a folyók nagyon érzékenyek a csapadékra, rögtön látható a következménye ha túl sok, vagy ha túl kevés esik. A Sió-zsilip által szabályozott Balaton vízszintje ugyanakkor a tó vízgyűjtő-területének több hetes, hónapos állapotát mutatja – tette hozzá a siófoki obszervatórium vezető meteorológusa.

 

Magyarország folyóinak állapota

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a tartósan meleg, csapadékszegény időjárás következtében 2018. augusztus elejére folyóinkon igen alacsony, a valaha mért legkisebb vízszinteket sok helyen csak 50-100 cm-el meghaladó értékek alakultak ki.

A Dunán Budapestnél augusztus 13-án reggel 93 cm-t mértek, amilyen alacsony vízállásra nyáron 15 évvel ezelőtt volt utoljára példa. Akkor 51 cm-t mértek. Hajózási zárlatot nem rendeltek el, hanem pontosan kijelölték a hajózható vízi-utat.

A Tisza és a mellékfolyók duzzasztás-mentes szakaszain szintén igen alacsony vízállásokat mérnek. A Sajó hazai szakaszán csak 20-30 cm-rel magasabb a víz szintje, mint a valaha mért legkisebb érték.

Az előrejelzések szerint a Dunán a vízállás stagnálása, majd a hét vége felé kisebb mértékű (pár dm-es) növekedése várható, a Tiszán pedig inkább a vízszintek stagnálása valószínűsíthető.