Elektromos kerékpár töltőhálózat indult be a Balatonnál

Országosan is egyedülálló szolgáltatásként ebike, azaz elektromos kerékpár töltőhálózat indult a Balatonnál a Balatontipp.hu kezdeményezésére és koordinálásával. A hálózatba indulásként 14 olyan étterem, büfé és más szolgáltató kapcsolódott be, amely a kerékpárosoknak és biciklijük akkumulátorának egyaránt töltődési lehetőséget kínál – Győrffy Árpádnak, a Balatoni Ebike Töltőhálózat koordinátorának tájékoztatása szerint.

A balatoni elektromos kerékpár töltőhálózat állomásai

Az utóbbi időben a Balatonnál is egyre többen használnak elektromos rásegítéssel működő kerékpárokat. Van aki kényelemszeretetből, mások valamilyen egészségi probléma miatt érzik biztonságosabbnak a közlekedést az akkumulátoros motor segítségével.

Az elektromos kerékpároknál jelenleg az egyedüli problémát az ilyen járművek korlátozott hatóköre jelenti. Az akkumulátorok behatárolt teljesítménye miatt a ebike-ok többségével 40-60 kilométeres útnál hosszabbra nem igazán ajánlott elindulni, ha nem akarunk rásegítés nélkül tekerni.

A Balatonnál mostantól elfelejthetjük ezt a gondot, mert a biciklisek megfelelő távolságon belül találnak olyan helyeket, ahol saját töltőjükkel kipótolhatják az akkumulátor fogyó energiáját, miközben magukat is feltölthetik ételekkel, italokkal. Ráadásul mindezt úgy, hogy egy minimális étel-, italfogyasztás esetén ingyenesen kapják a töltőáramot.

Az indulásnál 12 parti és két távolabbi vendéglátóhely csatlakozott a hálózathoz. Köztük egyaránt megtalálhatók hagyományos büfék és különböző színvonalú éttermek. A feltétel mindenkinek ugyanaz: legalább két csatlakozási lehetőséget kell biztosítani a biciklisek töltőjéhez minimum két órás töltéshez. Közös feltétel azt is, hogy amennyiben a kerékpáros legalább ezer forintot költött náluk, akkor a töltésért nem kérhetnek pénzt. Az ezer forint alatti étel- és italfogyasztásnál is legfeljebb 300 forint lehet a töltésért felszámolt díj.

A töltőállomások egymástól többségében 15-30 kilométeren belül vannak. Egyedül a Keszthely-Révfülöp közötti szakaszon közelíti ma még a 40 kilométert a két töltőhely közötti távolság. Még ez is belefér a biztonságos tervezésbe, és remélhetően rövidesen új csatlakozókkal rövidebb lesz ez a távolság is.

Egyik töltőpont, az örvényesi Huszár Vendéglő, ahol éppen Huszár Zoltán étteremvezető csatlakoztat egy akkumulátort (képek: Balatoni Ebike Töltőhálózat)

A töltőállomásokról és a működési szabályokról a Balatoni Ebike Töltőhálózat oldalon – www.ebike.balatontipp.hu -, illetve az érintett üzletek onnan nyíló lapjain lehet további részleteket megtudni. Ugyanonnan GPS állományként akár le is lehet tölteni mobiltelefonhoz, vagy navigációs készülékhez a hálózathoz tartozó üzletek pontos helyét.

 

A Balatoni Ebike Töltőhálózat jelenlegi állomásai:

Keszthely – Klára Vendéglő – Déli szabadstrand

Révfülöp – Rév Büfé – Halász utcai korzó

Balatonakali – Fék Kávéház Étterem – Pacsirta utca 1/a.

Balatonakali – Akali Café – Balaton u. 1. (Községi strand bejárata)

Örvényes – Huszár Vendéglő – Malom utca

Lovas Kikötő – Lovas, Fő u. 19.

Balatonfűzfő – Fűzfa Vendéglő – Fűzfő tér

Balatonvilágos – KerékpárBár – Rákóczi út 1.

Siófok – Krúdy Panzió és Étterem – Mártírok útja 4.

Balatonszárszó – Kistehén Burger Étterem –  Fő u. 8.

Balatonlelle – BL Yacht Club & Apartments Étterem – Köztársaság út. 36-38.

Balatonberény – Beach Cafe – Községi strand főbejárata

Zalacsány – Batthyány Kastélyszálló – Csányi László u. 24.

Ajka-Padragkút – Flóra Presszó & Kavézó – Halimbai u.1.

Az új hálózat logója