Megvan az elsőfokú ítélet a Badacsonyban halálra vert balatoni borász bántalmazói ügyében (MTI/hirbalaton.hu)

Öt év hat hónap, valamint öt év börtönbüntetésre ítélt a Veszprémi Törvényszék nem jogerős döntésével két férfit, amiért  2018-ban Badacsonyban bántalmaztak egy borászt, aki a helyszínen meghalt – közölte a törvényszék. 

A tájékoztatás szerint az elsőfokon eljáró bíróság az elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett halált okozó testi sértésben és garázdaságban, valamint ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt mondta ki bűnösnek. Ezért őt öt év hat hónap börtönbüntetésre ítélték, és nyolc hónapra eltiltották a közúti járművezetéstől.

A másodrendű vádlott társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés és garázdaság miatt öt év börtönbüntetést kapott – közölték. A két vádlottat emellett több mint 1,8 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a bíróság.

A bírói indoklás szerint a sértett bántalmazása áttételesen és közvetetten volt kapcsolatban halálával. A számára is ismeretlen szívbetegséggel rendelkező férfit 12 kis és közepes erejű ütés érte, és ezek, valamint a pszichés stressz is hozzájárultak a halálát okozó keringési rendellenességhez.

Az ügyben a bíróság 11 különböző szakértő véleményét hallgatta meg, a végső álláspontot az Egészségügyi Tudományos Tanács közreműködésével alakították ki. A döntés ellen a vádlottak és védőik felmentésért, míg az ügyész a középmértéket megközelítő, a jelenleginél súlyosabb büntetésért fellebbezett, így az ügy másodfokon folytatódik.

Ahogyan a hirbalaton.hu az esetről is, valamint a tárgyalás megkezdéséről is beszámolt: 2018. szeptember 8-án hajnali fél kettőkor Badacsonyban, az Egry sétány és a Park utca kereszteződésénél levő parkolóban két, harmincas korosztályt képviselő társaság tagjai között szóváltás alakult ki, majd dulakodni kezdtek, miközben egy férfi életét vesztette. Korábbi helyszíni információk szerint egy badacsonyi parkolóban, a szüreti rendezvényen szórakoztak a fiatalok. Oda, egy behajtani tilos táblánál akart bemenni két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei férfi BMW-vel, mire a társaság arra kérte őket, ne hajtsanak be. A két férfi erre dühös lett, köztük és a társaság között vita, majd dulakodás alakult ki, miután egy 37 éves balatonfüredi férfi a helyszínen meghalt. Az illető újraélesztését egy férfi megkezdte, amit a mentősök folytattak, de sajnos nem tudták megmenteni a fiatalember életét.