Nem az alvilág, vendégmunkások öltek Badacsonyban (Index.hu)

Csopakon és Alsóörsön vendégmunkásként dolgozott az a két férfi, akik Badacsonyban agyonvertek egy füredi borászt, a kocsi, amiben utaztak, nem az övék volt. A gyilkossággal végződő verés álhíreket, összeesküvés-elméleteket szült, és kiélezte a feszültséget azok között a vendéglátósok között, akik gyökeresen más üzleti szemlélettel tekintenek a Balaton környékére.

Az áldozat fényképe és járdára tett mécsesek emlékeztetik Badacsonyban az embereket arra, hogy múlt hétvégén két férfi agyonvert egy füredi borászt a város központjában. Bár egy-egy elcsípett mondatból tudni, hogy az utcai árusoknál is beszédtéma a gyilkosság, de a helyszínen ugyanaz a megszokott kép fogadja az arra látogatókat, mint ilyenkor mindig. A balatoni szezonnak már vége, elkezdődött az iskola, ezért hétköznap főleg idősebbeket látni a még mindig nyitva lévő falatozókban, gyerekes családokat, fiatalabbakat alig.

Ennél jóval nagyobb volt a pörgés hétvégén, a szüreti mulatságban, ami szombatra virradóan viszont tragikus fordulatot vett. Két férfi – a behajtani tilos tábla ellenére – autóval be akart hajtani egy parkolóba, ott, ahol egy társaság csoportosult. Amikor a társaság egyik tagja, Csaba, a fiatal füredi borász ezt a két férfinak szóvá tette, ők kipattantak az autóból, és nekiestek a fiatalembernek. A szemtanúk szerint ütötték, rúgták a szinte azonnal földre kerülő áldozatot, aki a helyszínen életét veszítette. A támadók ekkor megpróbáltak elmenekülni, de a közelben lévő biztonsági őrök közbeavatkoztak. Paprikaspray-vel lefújták a sofőrt, aki emiatt a kocsival az árokba hajtott. A támadók megpróbáltak elmenekülni, de az őrök lefogták őket, amíg megérkeztek a helyszínre a rendőrök.

Vasárnap délben a rendőrség közleményt adott ki, ebben azt írták, egy 29 és egy 34 éves szabolcsi férfit gyanúsítanak halált okozó testi sértéssel, a gyanúsítottak előzetes letartóztatását hétfőn el is rendelte a bíróság.

Az áldozatot a Balaton északi felén szinte mindegyik borász ismerte. Csabát jó kedélyű, barátságos emberként jellemezték az Indexnek. Olyannak, aki egy legyet sem tudna agyonütni, soha nem ártott senkinek. Egy füredi gazdaságban dolgozott. A környékbeli borászok szolidaritást vállaltak azokkal, akiknek Csaba dolgozott, így most többtucatnyian ingyen segítenek a szüretelésnél.

Bár elterjedt a hír, hogy a támadói alvilági figurák lehettek, amikor ebben a közegben kérdezősködtünk róluk, senki nem tudott semmit. Nem véletlenül, mert bár a kinézetük alapján valóban zord figuráknak tűnnek, valójában vendégmunkásként dolgoztak Csopakon és Alsóörsön, alvilági kötődésük nincs. Így tehát azok az időközben elterjedt összeesküvés-elméletek is megbicsaklanak, amelyek arról szóltak, hogy valakik küldték a támadókat. Ezeknek az elméleteknek a közös kiindulópontja volt az, hogy mégis mit keresnének a badacsonyi szüreti mulatságon olyan szabolcsiak, akik több száz kilométerrel arrébb élnek.

Felröppentek olyan hírek is, miszerint baseballütők és lőfegyver lett volna a kocsiban, amiben ültek. Ennek viszont teljesen ellentmond, hogy a rendőrség kizárólag halált okozó testi sértéssel gyanúsította meg őket, pedig ha fegyvert is használtak volna, akkor felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt, esetleg lőfegyverrel való visszaélés miatt is felelniük kellene.

A cikk folytatása itt.