Megújult a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely a Kis-Balatonnál (kormany.hu)

Összesen 1,2 milliárd forintból valósul meg a Kis-Balaton Látogatóközpont kialakítása és a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely fejlesztése. Az utóbbi, a projekt részeként befejeződött az épület külső és belső felújítása, lecserélték a burkolatot és a tető nádazatát, új kiállítóteret hoztak létre, valamint megújult a Matula kunyhó is.

(Fotó: MTI/Varga György)

Nemzeti parkjaink ökoturisztikai programjainkon máshol át nem élhető természetismereti élményekkel várják a látogatókat, az év minden szakaszában – idézi dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára szavait a kormany.hu-n olvasható összefoglaló. A politikus a Fekete István Emlékhely átadásán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett, 1979 óta a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye által jegyzett terület, valamint 2004 óta az Európai Közösség természetvédelmi hálózatának, a Natura 2000-nek kiemelkedő jelentőségű egysége. Rácz András kiemelte, az egyedülálló élőhely hangulatát idézi meg Fekete István író olyan nagysikerű műveiben, mint a Tüskevár, a Kele, a Lutra vagy éppen a Vuk.

Hangsúlyozta: a Balaton térségében 2015 óta a külföldi és belföldi turisták száma összességében 14 százalékkal emelkedett, évente eléri 2 millió főt. Az állami természetvédelemnek pedig felelőssége van a látogatók megszólításában és a természeti értékeink megismertetésében- tette hozzá. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) esetében a 2010-ben mért csaknem 300.000 regisztrált érdeklődők száma mára eléri az évi csaknem 450.000 főt – sorolta az eredményeket az államtitkár. Kifejtette: a hazánkban nyilvántartott ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenységet végző létesítmények mintegy fele valamely nemzeti park fenntartásában van. A BFNPI négy látogatóközpontot, húsz tanösvényt, négy idegenforgalmi hasznosítású barlangot, egy tájházat, hét egyéb bemutatóhelyet és két erdei iskolát működtet.

A rendezvényen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Puskás Zoltán elmondta; “A 22,5 millió forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően a 21. század igényeinek megfelelő körülmények között őrizhetjük tovább Vönöczki Schenk Jakab, Gulyás József, Tildy Zoltán, Fekete István, és volt kollégánk Futó Elemér örökségét”.