Öt éve képzik a kutyákat Lentiben (zaol.hu)

Rendszeresen többféle képzésen vehetnek részt kutyák és gazdáik a Lenti Kutya Sport Egyesület szervezésében. A képzések mellett városi sétákat szerveznek az ebeknek, ezek egyfajta szocializációs gyakorlatok az idősebb és a képzett kutyák részére is. 

2014-ben alakultunk egyesületté, klubként 2009 óta működünk. Célunk, hogy felkaroljuk azokat a kutyásokat, akik szeretik háziállataikat és szabadidejüket szeretnék hasznosan, csapatban tölteni, esetleg szinten tartó vagy fejlesztő képzéseken részt venni – mondta el a zaol.hu-nak Makker Zsolt. Az egyesület elnöke hozzátette: jelenleg 16 tagjuk van, de ennek duplája a kutyásaik száma, mert vannak külsősök is.

A szakember kifejtette: a leggyakoribb a fegyelmező, más néven engedelmes képzés. Itt a kutya megtanulja a legáltalánosabb engedelmességi feladatokat: a kézben tarthatóságot, a parancsszavas és kézjeles irányítást. Feladat a pórázon vezetés, szabadon követés, ül, áll, fekszik, jobbra át, balra át, hátra arc, tempóváltás, helyben hagyás, behívás elvégzése. A képzés után belső házi vizsgát tehetnek, ez a vizsga nem olyan szigorú, ám a pályamunkát tekintve úgy néz ki majdnem mint egy BH, vagy más néven kísérőkutya vizsga. Készítünk fel kutyákat ilyen vizsgára, tenyészszemlére is, illetve tartunk őrző-védő, tárgy- vagy személykereső, ügyességi képzést és nem utolsósorban ovis foglalkozásokat, ahol a kutyák szocializációjának kialakítására tesszük a hangsúlyt – sorolta a zaol.hu-nak Makker Zsolt.

Hozzátette: főként nem a kutyát kell képezni, hanem a kutyavezetőt, a gazdát.