Megsérült a Balaton legnagyobb tükörpontya (pecaverzum.hu)

Pár napja újra kifogták a Balaton legnagyobb tükörpontyát, Bütyköst Szepezdfürdőn. A 34,90 kilósnak mért hal farkán sajnos észrevettek egy sérülést.

Bütykös, a Balaton egyik legismertebb és legnagyobb tükörpontya, amelyet már nagyon sokszor kifogtak a horgászok az északi oldalon, Szepezdfürdő környékén – írja a pecaverzum.hu.

A gigantikus hal többször birtokolta az abszolút balatoni pontyrekord címet is. 2022. augusztus 24-én a Varga Valter István Balatonszepezden, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) tanyáján döntött csúcsot, amikor Bütykös 32,88 kilós volt.

2023. november 5-én pedig Vető Gellért tarthatta a kezében 34,354 kilósan, ami akkor is balatoni rekordot jelentett. Ő is a balatonszepezdi Mohosz-tanyán csalta horogra.

Bütyköst azonban ezeken az alkalmakon kívül többször is megfogták. A szepezdfürdői Carp Paradise szálláshely hivatalos oldalán regisztráltak minden egyes esetet.

A Pecaverzum az üzemeltetőktől megtudta, 2018 óta már kilencszer terelték partra vendégek Bütyköst, legelőször B. Dánielnek sikerült ezt megvalósítania.

Azt is elmondták, hogy a fogásokat nem szokták bejelenteni a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek (BHNp Zrt.), mert volt rá példa, hogy fél nap után jelentek meg csak a halőrök. Így azóta mindig egyből visszaengedik. Nem szeretnék kínozni – ahogy fogalmaztak.

Bütykös most újra feltűnt, május 3-án, pénteken 20 óra 30 perckor egy visszatérő szlovák vendégnek sikerült matracra fektetnie. Amikor a fényképet elkészítették, egész seregnyien gyűltek össze a parton, hogy ünnepeljenek.

A horgász, Peter 350 méterre húzta be a végszerelékét, amelyen egy szem, 24 milliméteres bojlit kínált fel. A halat mérlegelték is: 34,90 kilogrammot nyomott. Bütykös farkával sajnos valami történt, elszíneződött és meg is sérült.