Elhunyt Soponyai Géza a balatoni vitorlázás meghatározó alakja (welovebalaton.hu)

A mindig innovatív, megújulni képes versenyhajóival Soponyai Géza beírta nevét a magyar vitorlázás történetének nagykönyvébe.

Ma már nincs a Balatonon olyan vitorlásverseny, ahol a legjobbak, a leggyorsabbak, az elsők között ne lennének Soponyai Géza (sokaknak Sopi) műhelyében tervezett és épített hajók. A Nautic Boat 1986-ban alapított hajóépítő cég tulajdonosa, egyben vezetője, Soponyai Géza ma hajnalban, 70 éves korában hunyt el, tájékoztatott családja a szomorú hírről – írja a welovebalaton.hu.

Hajói nemcsak másoknak hoztak és hoznak mind a mai napig sportsikereket, hanem ő maga is sokszor vehetett át versenykupákat, érmeket sikeres eredményeiért. Legnagyobb eredménye, hogy kétszer megnyerte a Balaton Marathont, 2009-ben a Fa Nándor alapította Balatonkerülő Szóló versenyt, háromszor kapott Magyar Bajnoki aranyérmet, több száz érem és kupa birtokosa különböző klub- versenyeken és bajnokságokon. A 2000-ben rendezett Kékszalag futamán az óriási viharban, 5 embert mentett ki csapatával félbehagyva a versenyzést, amiért Fairplay-díjat kapott.

Hajógyártóként és osztálykapitányként az első igazi nagy sikere a balatoni 50-es cirkáló nagy versenyosztállyá fejlesztése volt, amely a mai napig az egyik legnépesebb, és legaktívabb versenyosztály a Balatonon. 2009-ben Hunor fiával együtt megépítette az első NAU 370 RUN-t, amely hajók azóta a Nautic Boat zászlóshajóivá váltak.

A sok évtizedes elhivatott hajóépítő munkája – amellyel mintegy 250 hajóval gyarapította a nagyhajós flottát – valamint a hazai új hajóosztályok megteremtésébe és a vitorlás közösség fejlesztésébe fektetett eredményes tevékenysége elismeréseként a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli tagságra jelölte. Néhány évvel ezelőtt újabb vitorlást épített, a legújabb versenyhajó a NAUTEN, amely 2024-től a Magyar Vitorlás Szövetség elismert versenyosztálya. Modelljei a balatonfüredi Vitorlázeumban is megtekinthetők.

Soponyai Gézáról 2024. május 11-én Balatonfüreden, a Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásversenyen emlékeznek meg. A gyászoló család a búcsúztatójáról később rendelkezik.