Mégsem tervezik a balatoni bringakör egy szakaszának lezárását (balatontipp.hu)

Félreértelmezhető bejelentést tett július 25-én a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF): az M76-os út építése miatt egy évre lezárják a balatoni bringakörútnak a balatonberényi bekötőút mellett futó szakaszát. Szerencsére azóta kiderült, hogy lezárás helyett csak egy fogalmazási problémáról van szó – írja a balatontipp.hu.

Csak az elágazóból balra, a Gulya csárda felé menő bicikliutat zárják le, a balatoni bringakör tovább használható (Fotó: Győrffy Árpád)

A csütörtökön délután nyilvánosságra hozott közlemény lényegi mondatai eredetileg így szóltak: “„Az M76 építése kapcsán 2019. augusztus 5-én lezárják a Balatonszentgyörgy, Gulya csárda és a Balatonberény bekötőút mellett futó Balatoni Bringakör kerékpárutat… A kivitelező 2019. augusztus 5-én megkezdi a meglévő kerékpárút bontását. Ehhez az érintett szakasz teljes lezárására van szükség az I. ütem kivitelezésének végéig, várhatóan 2020. július 31-ig.”

Nem sokkal később az MTI is kiadta a hírt ezzel a címmel: “Útépítés miatt lezárják a balatoni bringakör egy szakaszát Balatonberénynél”.

 

A balatoni bringakör érintett szakasza a 7119-es számú berényi bekötőút mellett megy. Ha ezt lezárnák, akkor valószínűleg a bekötőutat is. Kerülésre nem lenne használható lehetőség. (Openstreetmap/Balatontipp)

 

Mivel továbbra sem volt egyértelmű a helyzet, a balatontipp.hu azzal a kérdéssel fordultam a NIF-hez, hogy küldjenek egy térképes ábrázolást arról, hogy a kerékpárút, illetve kerékpárutak lezárása pontosan milyen szakaszokat érint.

A válasz pénteken kora délután érkezett, mint jelezték, pontosították az érintett mondatot. Mostantól így szól: Az M76 építése kapcsán 2019. augusztus 5-én lezárják a Balatonszentgyörgy, Gulya csárda és a Balatonberény bekötőút mellett futó Balatoni Bringakör közötti kerékpárutat.”

A balatontipp.hu cikkének folytatása, további fotókkal a balatoni bringakör néhány kritikus részéről itt érhető el.