Megérkezett a Balaton Hangjai lemez (papageno.hu)

A BALATORIUM csapat tagjai a hazai könnyűzenei szcéna jeles képviselőinek segítségével létrehozták a 10 dalból álló különleges albumot, a Balatorium nagylemezét, mely a Balaton Hangjai címet kapta. 

Can Togay és a BALATORIUM csapata keresett meg mint a Banana Records vezetőjét, hogy bemutassák nekünk a BALATORIUM projekt lényegét, és azzal az ötlettel álltak elő, hogy erre az ökológiai és az edukációs programra szeretnének egy zenei albumot létrehozni. A projektben szabad kezet kaptunk, de abban már az elején egyetértettünk, hogy semmiképpen sem egy mainstream pop dalokból álló albumot szeretnénk, mert az nem illeszkedne az ökológia koncepcióhoz. Mi inkább a hazai zenei élet ínyencségeit és érdekességeit szerettük volna összeválogatni az indie-elektronikus szcénából, akik amúgy is a kísérletiség határmezsgyéjén mozognak. Így kértük fel végül azt a tíz előadót, akik szerepelnek a lemezen, illetve egy helyre pályázatot írtunk ki, amelyre bárki jelentkezhetett – mondta a papageno.hu-nak Kamau Makumi a projekt kulcsembere.

A folyamat úgy indult, hogy a közreműködő zenészeknek a PAD Alapítvány tartott egy előadást, amelyben bemutatták a Balaton ökológia összefüggéseit. Ez volt a nulladik lépés, amolyan inspirációgyűjtés, illetve az Analog Balatonnal két napon keresztül rögzítettük a hangokat és atmoszférákat a tó körül, amelyből kialakult egy úgynevezett sample pack, mely 50 hangmintát tartalmazott. Ezeket az előadók megkapták és felhasználhatták a zenéjükben. Az album tavasz végére állt össze, mindenkinek nagyjából három hónapja volt a saját dalát elkészíteni, illetve három zenekarral video sessionöket is felvettünk a Balaton környékén. A lemezbemutató augusztus közepén volt a salföldi Bánya Kertben – tette hozzá.

Az albumon szereplő tizenegy zenekarból öt lépett fel a helyszínen, akik nagyon jól megidézték a lemez hangulatát. Az előadók mellett a PAD Alapítvány tartott előadást, kitelepült a szabadonbalaton-bár, ahol algákból és különlegességekből Balaton-inspirálta ételeket és italokat lehetett kóstolni. Szóval rengeteg érdekességgel készültünk, és az esemény tökéletesen átadta azt, hogyan kapcsolódhat össze a zene és a Balaton ökológiája.