Csopak polgármestere: egyensúly kell a település élhetősége és a turizmus működtetése között (turizmus.com)

A természeti szépségek és a csendes nyaralás lehetősége mellett a finom ételek és a jó borok adják Csopak turisztikai vonzerejét. Az értékek megőrzéséről, a nyári eredményekről és a további fejlődés lehetőségéről beszélt Ambrus Tibor polgármester.

Csopak hangulata, elhelyezkedése, természeti környezete egyaránt a nyugalmas, csendes nyaralásnak kedvez – mondta a turizmus.com-nak a település polgármestere.

A célcsoportukat elsősorban a kisgyermekes családok és a pihenésre vágyó vendégek jelentik, programjaikat hozzájuk és a csopakiakhoz igyekeznek igazítani – fejtette ki Ambrus Tibor.

Tömegeket megmozgató programok helyett inkább minőségi, egy-egy rétegnek, érdeklődési területnek megfelelő rendezvényeket szervezünk.„Bulizós” hangulatú, zenés, táncos rendezvényünk júliusban a Csopakabana. A Pálinka fesztivál és a Csopak Napok rendezvénysorozat évről évre nyáron, a főszezonban várja a vendégeket a strand előtti parkolóban. Az augusztus 20-ai programok tűzijátékkal és utcabállal zárultak.

Fontosnak tartják, hogy a falu történelmi értékkel bíró helyszíneit megőrizzék és bevonják a turizmus vérkeringésébe, a Pont Csopak filmvetítést, koncerteket, színházi előadásokat felölelő programsorozatának ezért a Plul malom adott otthont. A nyári szezont hagyományosan a Heppiend fesztivállal zárják. Egész évben szerveznek sétákat, ahol Csopak nevezetességeit, ikonikus helyszíneit lehet felkeresni szakavatott idegenvezetővel.

Beszélt arról is, hogy Csopakon nincsenek nagy szállodák és kevés a vendégfogadásra alkalmas apartman. A szűkös keretek miatt a vendégforgalomban nincs ingadozás, azon sem az időjárás, sem a gazdasági helyzet nem hagy nyomot. A legvonzóbb attrakció, a strand, szolgáltatásainak minősége kiemelkedően magas – évről évre elnyeri a Kék Hullám Zászló legmagasabb fokozatát –, területe azonban kicsi, befogadóképessége véges. Ebből fakad, hogy mindazonáltal jellemző az egynapos strandolók magas száma, ezt a strand statisztikái is visszatükrözik. A szűk szálláskínálat miatt viszonylag kevés, mintegy tizede a külföldi vendégek aránya a belföldiekének.

Mindezt elfogadva egyfajta egyensúly megteremtésére törekszünk a település élhetősége és a turizmus működtetése között. A turizmus az életünk része, ahogy a környezetünk is. A bevételek jó részét visszaforgatjuk ennek megóvására, szépítésére.

-fogalmaz Ambrus Tibor.

A polgármester kitért a partmenti területekre is. A nádast, amely gazdag élővilágnak ad otthont, gondozzuk, védjük. Máshol olyan funkciót adunk a parti területeknek, melyek a természettel való kapcsolatot építik és egyben kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. Ilyen például a madárles és csillagvárta, vagy a mezítlábas ösvény. Sásliliom-bemutatót telepítettünk, Apáca strandunk területét szeretnénk kibővíteni.

A téma nagyon érzékeny, mert néhányan, nyilván jó szándéktól vezérelve, ám a tényeket, jogszabályi kereteket rosszul értelmezve „civakodnak” az önkormányzattal, ahelyett, hogy az együttműködést választanák, hiszen a céljaink közösek. A csopakiak nyitottak, az önkormányzatnak teljesen átlátható a működése, és hangsúlyozom, befogadóak vagyunk a használható ötletekre, ezt megérthetnék a digitális arctalanság mögé bújt hergelők is. Én úgy látom, hogy a valódi civil szervezetekkel közösen fellépve eredményesebben tudnánk megvédeni a Balaton-part – még meglévő – érintetlenségét, hiszen amit az önkormányzat nem tehet meg, azt megtehetik a civilek. A képviselőtestülettel egyetértésben manifesztumot fogalmaztunk meg ezzel kapcsolatban a közelmúltban, kijelölve az irányt, amit a jövőben követni fogunk.

A jövőbeni tervektől elmondta: szeretnék megépíteni a településközpontot, amely színvonalas közösségi térként működhet. Ha minden jól megy, ennek építése akár már az ősz folyamán megkezdődhet. Szerinte a közösség erejét demonstrálják sporteredményeik, legyen szó vitorlázásról, teniszről, teakwandoról vagy strandröplabdáról, ezeket a tevékenységeket is igyekszik támogatni. Nyaranta az úszás, fürdőzés és a horgászat egészíti ki a turisztikai palettát.

A másik terület, amire fókuszálni fogunk, az a gasztroturizmus, szoros együttműködésben a Csopakon működő vendéglátással foglalkozó vállalkozásokkal.