Maradnak a 100 éves platánfák a balatonboglári parti sétányon (szabadpecs.hu)

Se gyerekjátékokat, se elektromos kandelábereket nem akartak a balatonboglári Jankovich-telep ingatlantulajdonosai a 100 éves platánok által övezett Balaton-parti sétányra. A helyi lakosok és nyaralótulajdonosok legfontosabb gyakorlati ellenérve az volt, hogy a kandeláberek telepítése földmunkával járna, méghozzá a sétány teljes hosszában, ami tönkretenné a platánsort. 

Az üdülőtelepi ingatlantulajdonosok azt állítják, nem a fejlődés és az új beruházások ellen vannak, csak Balatonboglár egyedi természeti értékét akarják megőrizni – írja a szabadpecs.hu.  A portálnak Tappler Zita, a Jankovich- telep szószólója kifejtette: nem akarják, hogy azok a fák, melyeket  90 éve az elődeink elültettek, az a következő években tönkremenjenek. Kifejtette: a vízparti területen csupán 60-80 centiméternyi a földréteg, alatta már iszap van. A fák gyökerei emiatt nem lefelé a vízben, hanem a vékony termőrétegben kanyarognak. A gépi munkavégzés során ezért Tappler Zita és a telepiek szerint óhatatlan, hogy elvágják, megsértsék a gyökereket.

A Jankovich-telepen élő szószóló azt is megszervezte, hogy  az üdülőtulajdonosok pénzén készüljön faregiszter a platánsorról. Viszonylag rövid idő alatt összejött az a nagyjából félmillió forint, ami ma egy részletes faregiszter elkészíttetéséhez kell, közölte a boglári hölgy. Mind a 128 fát egyenként bevizsgáltatták egy minősített favizsgálóval, aki a Magyar Faápolók Egyesületének a tagja és szakembere.

“Kárt mi sem akarunk okozni, tisztában vagyunk az értékeinkkel, a boglári állandó lakosok is legalább annyira szeretik a fákat, mint a Jankovich-telepi üdülőtulajdonosok” – ezt már Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere  mondta a szabadpecs.hu-nak.

A városvezető kifejtette: ugyan sokan vannak olyanok is, akik este nem a sötétet szeretik, szívesebben sétálnának az alacsony kandeláberek által enyhén megvilágított sétányon, az áttervezés után a kandeláberek a strandra vezető kis utcákba kerülnek, és a gyerekjátékokat sem a platánsorra telepítik, így az megmaradhat érintetlen állapotában. A lakók által megrendelt faregisztert pedig az önkormányzat is jó ötletnek tartja – tette hozzá.