Tapolcán gyerekekből és nyugdíjasokból álló testület dönt fejlesztésekről (hellovidek.hu)

Gyerekekből és a szépkorúakból álló tanácsadó testületeket hozott létre Tapolca polgármestere. A pár éve köztiszteletben álló, szakmájukat aktív korukban magas szinten űző, nyugdíjban lévő tapolcai lakosokból álló idősek tanácsa valamint a közelmúltban létrehozott, a város diákjaiból, a diák önkormányzatok tagjaiból álló Ifjúsági Tanácsadó Testületet segíti a városvezetés munkáját. 

A város nyugalmazott értelmiségeinek megszerzett tudása, tapasztalata hatalmas segítség a településen, hiszen ők jelen voltak Tapolca építésénél – írja a hellovidek.hu.  A portálnak a város polgármestere Dobó Zoltán elmondta: speciális helyzetben vannak, mert Tapolcát nagy vállalatok építették, a bánya, a sereg, illetve a MÁV. Akik ott dolgoztak, azok sok esetben többet tudnak arról, hogy például az az adott irodaház az miért olyan és mi van meg mi nincs benne, hiszen ott voltak az építésnél.

Az itt található nagy épületek nagy részét a Bauxit építette. A sereg a Dobó lakótelepet, a MÁV MÁV-lakásokat épített, ezeket mind saját kivitelezésben.

Dobó Zoltán kitért arra is, hogy a fiatalokból álló tanácsadó testület létrehozásának csak most jött el az ideje. A diákokból álló csoport tizennyolc év alattiakból, gimnazistákból és hetedik, nyolcadik osztályosokból áll. Tapolca minden iskolájából választottak ki a pedagógusok gyerekeket, hogy megvitathassák a várost érintő problémákat.

A gyerekekre a következőkben gyárlátogatások várnak, tervben van a távfűtő művek és a sportcsarnok működésének megismerése is. Az Idősek Tanácsa a város képének helyreállításában is nagy szerepet játszik, mivel a tervek szerint Tapolca főutcáján található polgári házak homlokzatát az eredeti állapotukba szeretnék visszaállítani, ehhez régi levéltári, könyvtári fotókat használnak, azonban ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor tudnak nagy segítséget nyújtani a szépkorúak – írja a hellovidek.hu.