Már lehet szavazni a 2019-es év halára (zaol.hu)

Melyik legyen a 2019-es év hala? Lehet szavazni. A Magyar Haltani Társaság ismét három őshonos fajt állított jelöltként, melyek közül kettő fogható, egy védett: a vörösszárnyú keszeg, a szivárványos ökle, és a sebes pisztráng.


Egyik jelölt az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő vörösszárnyú keszeg. Többnyire a vízi növényzetben gazdag vizekből fogják, hiszen táplálékát túlnyomórészt fonalas algák, fiatal növényi hajtások, magvak alkotják. Fölfelé nyíló szájáról, vöröses úszóiról könnyen felismerhető.

A védett szivárványos ökle legkisebb és legszínesebb halaink egyike. Ez utóbbi megállapítás azonban csak a hímekre vonatkozik, amelyek szaporodás idején szivárványszínekben pompáznak. A nőstényeknek viszont néhány cm hosszú tojócsövük nő, melynek segítségével nagyobb testű kagylók köpenyüregébe rakják ikráikat. Az utódok mindaddig e védett helyen fejlődnek, amíg önálló mozgásra és táplálkozásra nem képesek.

Harmadik jelölt a gyors, oxigéndús vizeket kedvelő sebes pisztráng. Olajzöld hátát és világosabb oldalát rendszerint fehérlő udvarral körülvett piros foltok díszítik, de akadnak olyan formái is, amelyekről ezek hiányoznak. A testoldal nagyobb, szürke foltjai a fiatalokat jellemzik. Kiváló sporthal, ezért előszeretettel telepítik az erre alkalmas vizekbe. Túlnépesítve azonban súlyosan károsíthatja az eredeti halfaunát, ezért óvatosan kell eljárni – írja a zaol.hu.

A szavazatokat 2018. december 31-én déli 12 óráig lehet leadni a társaság honlapján: http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php