Magyarságkutató Intézet alakul (hvg.hu)

A kormány Magyarságkutató Intézetet alapít. A témával már jelenleg is komoly tudományos műhelyek foglalkoznak. Az új intézetbe tervezik beolvasztani a 2014-ben létrehozott Nyelvstratégiai Intézetet – derül ki a szombaton megjelent közlönyből.

„A magyarság őstörténetének modern interdiszciplináris módszerekkel történő feltárására” létrehozandó új intézmény az Emberi Erőforrások Minisztériumához fog tartozni január 1-től, egy főigazgató, három főigazgatóhelyettes és egy gazdasági vezető irányításával. Székházat a nemzeti vagyont kezelő tárca nélküli miniszternek kell találnia számára. Külön pénzt nem rendel mindehhez a jogszabály.

Az intézet feladata egyebek között a magyarság őstörténete, a honfoglalás, a magyar középkor interdiszciplináris kutatása, vallástörténeti, néprajzi és népzenei kutatás, részvétel a kulturális turizmus, vallás- és zarándoklatturizmus fejlesztésében, továbbá a magyar identitás, hazaszeretet kifejeződésének történelmi bemutatása a magyar történelem korábbi évszázadaiból, és minderről angol és magyar nyelvű folyóirat kiadása.

Arról nem szól a kormányrendelet, hogy a Magyarságkutató Intézet működjön együtt a Magyar Tudományos Akadémia és az egyetemek ugyanilyen témákon dolgozó intézményeivel – írja a hvg.hu.