Lombár Gábor: „Nem indokolt egy nagyobb balatoni vízeresztés”

A mélyfekvésű Balaton-parti települések helyzete, és a Balaton jelenlegi vízállása sem indokolja, a turizmus érdekeit pedig nem szolgálja, ha fokozzák a vízeresztést a Sió-zsilipen – közölte Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke a HírBalatonnal csütörtökön.

 

A balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet vezetője, aki egyben a tó legmélyebben fekvő településének, Balatonfenyvesnek a polgármestere üdvözölte, hogy nagy erőkkel tették rendbe a Sió-csatorna medrét, és a zsilip környékét, amire régóta szükség volt már. A Sió-csatornának is fontos, hogy végre friss víz mossa át a kedden megkezdett óvatos vízeresztésnek köszönhetően – tette hozzá. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szakemberek nyilatkozatai szerint minimum 10-15 centiméternyi vízszintveszteséggel járó hajó-felhozataloknak, vagyis a Sió hajózhatóvá tételének még nincs itt az ideje. Ezzel az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdai nyilatkozatára reagált, miszerint megnyílhat a Sió-csatona a hajók előtt.

Az OVF kedden még a mélyen fekvő települések kiöntésnek kitettségével indokolta a zsilipnyitást, amely aggodalmat a korábbi években a jelenlegi 120 centiméteresnél több centivel magasabb vízállásnál sem tapasztaltunk. Jólesik ez a figyelem, de még jobban esne, ha a vízeresztésről egyeztetnének a tóparti önkormányzatokkal, ami eddig nem történt meg

– fogalmazott Lombár Gábor. A kiöntések miatt ne aggódjon se az OVF, se a vízeresztést megrendelő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), hiszen az erős északi szél esetén mederből kilépő víz egy-két napon belül visszahúzódik a tóba – jegyezte meg.

Kifejtette, nyilvánvalóan az MTÜ irányítása alatt álló Balatoni Hajózási Zrt. új hajóinak Sió-csatornán történő felhozatala a fő cél, ami valóban fontos lenne, de egy jelentős vízeresztés kockáztathatja a balatoni turizmus legfőbb érdekét, hogy bármilyen forró nyár esetén is elegendő víz maradjon a tóban a szezon végéig. A hajófelhozatalokat őszre kellene halasztani – véleményezte.

A BSZ elnöke rámutatott, két éven át nem érte el a Balaton vízállása a szabályozási szintet, és az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb jelenség, hogy a tónak negatív a vízmérlege (vagyis egy év alatt kevesebb a hozzáfolyás, csapadék, mint a párolgási veszteség), ezért most különösen örülni kellene, hogy végre van elég víz a mederben. Az aszályos időszakok kivédésére a legolcsóbb megoldás a mederben tározott víz, ezért emelték fel a tó szabályozási szintjét jó pár éve 110-ről 120 centiméterre – tette hozzá. A közelmúlt tudományos ülésein, konferenciáin többször is elhangzott, hogy idén nem célszerű vizet leengedni a Balatonból, hiszen egyre kiszámíthatatlanabb, szélsőségesebb az időjárás – emlékeztetett. A jelenlegi 120 centis átlagos vízállásnál ráadásul leengedni való víztöbbletről még nem beszélhetünk, hiszen ezzel csak a szabályozási szintet értük el – hangsúlyozta a HírBalatonnak nyilatkozva.

***

A Balatoni Szövetség februári ülésén polgármesterek kérdéseire válaszolva Sziszenstein Ferenc, a Közép-dunántúli Vízügyi igazgatóság hajózási üzemeltetési vezetője kifejtette, hogy a 9 méter széles hajók közlekedését lehetővé tevő Sió-csatorna, mint hajóút paramétereinél lényegesen nagyobb hajóknak kellene most eljutniuk a Balatonra.

Magasak is ezek a hajók, ezért a vizet az útvonal mind a 25 műtárgyánál be kell állítani az átjutáshoz. Háromnál való átkelés jelent majd mindenképpen problémát, egy hidat pedig el is kell bontani, hogy feljussanak a hajók – mondta. Arról is beszélt, hogy több mint két nap, mire a Sió vízkormányzásának hatása elér egy távolabbi hídig, így több mint egy hétig is eltart a vízeresztő művelet a hajók felhozatalánál.

A polgármesterek részéről az ülésen elhangzott, hogy politikai vihart is okozhat, ha a Balaton vízeresztését 130 centiméteres átlagos vízállás alatt megkezdik.