Balatoni vízeresztés: tiltakoznak az önkormányzatok

A zökkenőmentes turisztikai szezon érdekében a hajók felhozatalát és a Balaton vízszintjének csökkentését halasszák el őszre – áll a levélben, amit sürgősséggel küldött el az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőjének ma délután – értesült a HírBalaton.

 

A Láng Istvánnak címzett levél így szól:

 

Tisztelt Főigazgató Úr!

A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség nevében fordulok Önhöz a nyári turisztikai szezon megvédése érdekében.

A héten értesültünk a médiából, hogy 2023. június 13-án megnyitották a Sió zsilipet és elkezdték a Balaton vízszintjének csökkentését. A tudósításokban főleg a déli parti települések védelmére hivatkoznak, mely szerint a magas vízállás veszélyezteti mélyebben fekvő déli területeket. Ugyanakkor az is nyilvánosságra került, hogy a Sió csatornán -a zsilipek megnyitásának hála- elkezdték a BAHART új balatoni kompjainak és katamaránjainak felhozatalát. Előzetes tájékoztatás alapján azt tudjuk, hogy ezeknek a hajóknak a Sión való felhozatala minimum 15 cm-es vízszintcsökkenéssel jár a Balatonon.

A tó parti települések polgármesterei mindezidáig nem jeleztek semmilyen kárt, vagy veszélyhelyzetet, amit a jelenlegi magas vízszint okozott volna településeiken. A balatoni polgármesterek örömmel vették, hogy az idei évben végre olyan mederteltséggel várhatják a turisztikai szezon kezdetét, amelyre évek óta nem volt példa és végre egy olyan nyár elé nézhettek volna, ahol a Balaton vízszintjének mértéke nem ad okot aggodalomra.

Tisztelt Főigazgató Úr!

A vízállás jelenlegi helyzete tehát véleményünk szerint nem indokolja egyértelműen a vízszint csökkentését, ezért kérjük, hogy a zökkenőmentes turisztikai szezon érdekében a hajók felhozatalát és a Balaton vízszintjének csökkentését halasszák el őszre. A nyári párolgási veszteségek miatt a tó vízszintje így is napról napra csökkenni fog, az eddigi évek tapasztalata alapján nyár közepére már évek óta az alacsony vízállás miatti gondok jelentkeztek.

Amennyiben olyan megbízható időjárási előrejelzéssel rendelkeznek, mely nagy biztonsággal további jelentős esőzéseket prognosztizál a tó vízgyűjtőjére, kérem azt osszák meg velünk, hogy ez információ birtokában fogadhassuk el döntésüket.

Kérem Főigazgató Úrtól, hogy a Sió  zsilip megnyitása ügyében a helyi önkormányzatokkal is vegyék fel a kapcsolatot, illetve történjenek egyeztetések, aktuális információk birtokában a helyi polgármesterek bizakodva nézhessenek az idei nyár elé.

Balatonfenyves, 2023. június 15.

Tisztelettel:

                                                                                           Lombár Gábor

                                                                                 a Balatoni Szövetség elnöke

***

 

A BSZ elnökének külön nyilatkozata itt olvasható.