Libák, újborok, téli piknik a Balatonon (likebalaton.hu)

Színes programokkal, gasztronómiai ínyencségekkel, libalakomákkal, libafuttató versennyel és téli piknikkel várják az érdeklődőket november elején a tó körül.

Libához kapcsolódó gasztronómiai élmények, családi programok, bemutatók és kulturális események egy helyen, a Siófoki Libadalom keretén belül – írja a likebalaton.hu. A rendezvény november 15-17-e között a siófoki Fő téren lesz. Szent Márton legendája elevenedik meg, libás játszóházzal, lámpáskészítéssel és lámpás felvonulással Balatonföldváron, a Bajor Gizi Közösségi Ház és Könyvtár szervezésében.

Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik. Ezt tudják a balatonlellei Pócz Pincészetben is, ahol nem mindennapi libás menüsorral és jó borokkal várják a vendégeket.

Újragondolták a Márton napot: november 8-9-én debütál az I. Zalakarosi Szőlőhegyi Piknik. Lesz itt pálinkakészítés, kenyérsütés, malom-és pincetúra, libalakodalom és újborok. Természetesen a gyerekekről sem feledkeznek meg, játszóház és népi játszótér is várja kicsiket.
Szalmabálák közötti labirintusban seprűnyéllel terelgetik a hévízi gyerekek a libákat, a leggyorsabb kétlábúra ajándék vár. Zenei fellépők, kézművesek és persze libás finomságok várnak bennünket november 9-10-én a zalai üdülővárosban, ahol lámpás felvonulással is tisztelegnek Szent Márton püspöke előtt.

November 16-án újborokat lehet kóstolni  a badacsonyi Hableányban, de ez csak egy apropó a találkozásra. A közös pont Badacsony, a minőség, a terroir tisztelete, az alkotás öröme és a közös ünneplés. Így a résztvevő borászok nem csak egy újbort hoznak, hanem 2 izgalmas, régebbi tételt is.

Idén immáron második alkalommal rendezik meg a Füred Gasztro-t Balatonfüreden, ahol a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a november második hétvégéjére ütemezett rendezvény fókuszában. Az ételek mellé a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlásával kiválasztott borok is a Szent Márton-nap sajátos magyar gasztronómiai hagyományát, az újbor első kóstolását kínálják az ínyenceknek a kreatív liba-ételek mellé – olvasható a likebalaton.hu összefoglalójában.