Különleges kemencéket használnak és mutatnak be a látogatóknak Balatonendréden (sonline.hu)

Népi motívumokkal díszített kemencékben sül az étel a Balatonendréden a Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvarban. Itt biztosan egész évben meleg fogadtatás várja a Balatonra érkező vendégeket.

A szivárvány minden színében játszó népi motívumok kígyóznak a köznyelv számára csak búbosként ismert kemencéken. Az építmény gyomrában ropog a tűz és Kisbence biztosan nem bújik ki belőle, de olyan finomságok sülnek aranyszínűre, amilyet egy modern villanytűzhely nem tud. Nagyanyáink sütő, főző alkalmatosságai ezek, amelyek a Pap család házának udvarát elfoglalják. Összesen harminc ilyen építményt alkotott apa és fia Pap Lajos és Pap Loránd az ingatlanon.

– A skanzen három részből áll – mondta Pap Lajos. – A központi rész az Öreg Udvar, ez több mint harminc éves és jellegzetessége a népies kerti konyha búbos kemencével és a látványkonyha.

Jobbra haladva átér a látogató a Kemencés Kertbe, ahol a régi kerti kemence megoldások találhatóak. Az öreg udvarról balra haladva a kultúra és kulinária iránt érdeklődő látogató a Kemencés Gasztro Teraszra érezik.
A különleges skanzent a kemencéket óvó tetők ereszein hajladozó muskátlik teszik még hangulatosabbá.

A vendég úgy érezheti: hazaért nagyszüleihez, ahol mindig finom az étel és meleg a fogadtatás. Merthogy pontosan ez volt a cél a 15 kemencét felvonultató gasztroudvarral – írja a helyszínen járva a sonline.hu.

– A skanzen célkitűzése a kemencés hagyományok megőrzése – fogalmazott a megnyitón Pap Lajos. – Mindezt élményközpontú oktató, insipiráló rendezvényekbe ágyazzuk, s közben a jövő kihívásainak is igyekszünk megfelelni.

Az eddig ezer kemencét megépítő mester szerint ugyanis, a múltat már csak nyomokban lehet bemutatni, mert felgyorsult mindennapjainkban az étkezési szokások is új lendületet kaptak. Pedig a kemenceskanzen megálmodói szerint egyfajta mediterrán életvitelre fogunk áttérni. Ehhez pedig olyan építményekre is szükségünk lesz, mint a kertben füstölgő kemence.

– Emellett szeretnénk hozzájárulni az egész éves Balaton törekvés valóra váltásához – tette hozzá a tulajdonos. A skanzen ugyanis egész évben várja a vendégeket, s rendszeres programokkal kívánja ráébreszteni a turistákat, hogy néhány kilométerre a parttól igazi ékszerdoboz csillog a somogyi dombok között.

Videó: sonline.hu