Lesz végre kellő védelme a siófoki obszervatóriumnak?

Az új jogi szabályozás kellő védelmet hozhat a siófoki obszervatóriumnak, amelynek méréseit egy szomszédos építkezés terve veszélyezteti jó ideje. A Parlamentben még tart annak a területrendezési törvénynek a vitája, amelyik a jövőben a Balaton-törvény helyébe lép, és amelynek tervezete leszögezi: „az obszervatóriumok zavartalan mérésének biztosítása közérdek”.

A siófoki obszervatórium szolgáltatja az adatokat a balatoni viharjelzéshez, vagyis fogalmazhatunk úgy is, hogy méréseinek pontossága életbevágó jelentőségű. Ezt veszélyeztetné, ha a közelében tervezett építkezés – amelynek terve a közelmúltban kapta meg a településképi engedélyt – megvalósulna. Több éve tartó vitára tehet pontot, ha törvényi, illetve jogszabályi szinten garantálják a jövőben az obszervatóriumok kellő védelmét.

Magyarország és egyes térségeinek területrendezési terve – ez lesz a neve az új törvénynek, ami egybekovácsol három korábbi területrendezési törvényt, köztük a korábbi Balaton-törvényt. Az új törvény vitáját november végén kezdte meg az Országgyűlés. A törvénytervezet külön kitér az ország obszervatóriumaira ezzel az indoklással:

„Az Országos Meteorológiai Szolgálat hét obszervatórium kategóriába tartozó állomást működtet (Pogányvár Radarállomás, Napkor Radarállomás, Szentes Radarállomás, Siófoki Viharjelző Obszervatórium, Marczell György Főobszervatórium, Szegedi Magaslégköri Obszervatórium, Kékestetői Obszervatórium). Az obszervatóriumok zavartalan mérésének biztosítása közérdek, azok működését befolyásoló tevékenységek szabályozása Korm. rendeleti szintű szabályozást igényel.”

Amennyiben a törvénytervezet ezen része nem módosul, azt jelenti, hogy kormányrendelet biztosítja a jövőben az obszervatóriumok kellő védelmét. Ez megoldást hozhat a siófoki bázis ügyében is, ahol évek óta tart a vita szomszédos vízparti telken építkezni szándékozó befektetőkkel.