Veszélyben a siófoki obszervatórium mérései

Miközben százmilliárdokat költenek balatoni fejlesztésekre, a turizmus biztonságát szolgáló siófoki obszervatórium méréseinek pontossága veszélybe került egy szomszédos telken építeni tervezett 8 lakásos épület miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) több éve harcol azért, hogy ne építkezhessenek az objektum melletti telken, ahol most a korábban tervezettnél is nagyobb épület megépítésére kapta meg a településképi engedélyt a Molnár Beton tulajdonában lévő Azúr Szórakoztatóközpont Kft. – a hirbalaton.hu értesülései szerint.

„A kormány elkötelezett aziránt, hogy biztosítsa a siófoki obszervatórium további zavartalan működését, akár jogszabályt is módosítanak a cél érdekében” – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (ma Agrárminisztérium) az MTI-vel még 2017 elején, azonban a bázis kellő védelme máig várat magára.

A siófoki obszervatórium mérési adatai alján működik a balatoni viharjelző szolgálat. A mérő-bázis szomszédságában lévő vízparti telken tervezett építkezéssel egy a klímaváltozás mérését, és a balatoni viharjelzés pontosságát biztosító, 60 éves adatsorral rendelkező, stratégiai fontosságú mérési bázis kerülhet veszélybe – figyelmeztettek már korábban a szakemberek, állami beavatkozást, kisajátítást, telekcserét vagy egyéb megoldást sürgetve.  Ez eddig nem történt meg, viszont újabb vállalkozó kért, a korábbinál is nagyobb, ötszintes, 8 lakásos épület megépítésére településképi engedélyt a közelmúltban, amit a helyi önkormányzatnak ki kellett adnia, hiszen a tervek a helyi elvárásoknak megfeleltek – számolt be Molnár Árpád, Siófok főépítésze. Hozzátette, még nem folyamodtak a beruházók elsőfokú építkezési engedélyért, amit egyébként ki kell adnia az építésügyi hatóságnak, amennyiben a terv mindenben megfelel az építési szabályoknak. Márpedig az építési szabályokban nem szerepelnek egy obszervatórium érdekei.

 

Világszervezet deklarálja, mi a kellő védelem

Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke egy balatoni rendezvényen a hirbalaton.hu kérdéseire válaszolva leszögezte, a meteorológiai világszervezet előírása, hogy egy-egy mérőállomásnak milyen védelmet kell biztosítani. A mérőeszköz magasságának tízszeresét jelentő hatósugárban nem történhet építkezés. Az OMSZ kizárólag szakmai elvek alapján nyilatkozta már évekkel ezelőtt, hogy nem tudja elfogadni a siófoki obszervatórium melletti építkezést, és most a korábbinál is jóval nagyobb építkezést terveznek a területre – mondta. „Már másfél éve az agrártárcához fordultunk az ügyben, amikor látszott, hogy egy háttérintézmény szintjén nem lehet megoldani a kérdést. Reménykedünk a megoldásban” – fogalmazott Dr. Radics Kornélia.

 

Előzmények:

A tulajdoni lap tanúsága szerint az obszervatórium melletti terület, (Vitorlás utca 15/b.) valamikor a MOL érdekeltségébe tartozott, és strandként üzemelt. A 2003-ban a Váltó-4 Libra Rt.-n keresztül a Balatoni Hajózási Zrt.-hez került, de az eladta, amikor módosultak a kikötő bővítési tervei Az ingatlan egy kft-hez, majd 2004 végén a Tisza Cipőt feltámasztó, a Menza Éttermet beindító vállalkozó, ifjabb Vidák László tulajdonába került. A Vidák család 2013-ban családi házat kívánt építeni az egyébként kicsi vízparti telekre. A helyi önkormányzat akkor annyit tudott tenni, hogy bár ki kellett adnia az építési engedélyt, változtatási tilalmat rendelt el az övezetre, ami jó ideje lejárt. Vidákék helyett most más befektető kilincsel engedélyekért hol a Molnár Beton, hol az Azúr Szórakoztatóközpont Kft. nevében.

Az OMSZ Balatoni Viharjelző Obszervatóriumát 1956-ban építették. Molnár Péter Ybl díjas építész tervezte, és helyi védettséget élvez. Napjainkra a térség egyetlen olyan mérési helye maradt, amelyet még nem építettek be. Továbbra is fontos szerepe van az éghajlatváltozás nyomon követésében, továbbá az emberéletek védelmét szolgáló viharjelzés biztosításában. A szakemberek korábbi nyilatkozatai szerint a szomszédos telken történő építkezéssel beépítetté válik a mérési terület, ez pedig módosíthatja a hőmérséklettel, szélerősséggel, nedvességgel, UV-sugárzással kapcsolatos adatokat. Torzult adatokra kell alapozni a viharjelzést, amitől pontatlanná válhat.