Lassan érkezik meg a zöld hullám Somogyba (sonline.hu)

Felemás érzelmeket váltott ki a vendéglátósokból a hír, miszerint 2021-től az Európai Unió betiltja egyes műanyagok forgalmazását. Egyesek már most drágulást jeleznek előre. Két év múlva ugyanis végleg búcsút kell inteni a műanyag evőeszközöknek, kávékeverőnek, lufipálcának, szívószálnak, ételtartóknak és műanyag poharaknak. 

Az elviteles ételnek szinte minden étteremben tartanak csomagolóanyagot. Ez általában műanyagtányér, alufólia, vagy tetővel záródó habtálca. Az uniós műanyag szigorról szinte minden megkérdezett vendéglátós tud, sőt már készülnek az átállásra – írja a sonline.hu.

Jó dolognak tartom, hogy betiltják a műanyagokat – mondta el a portál kérdésére Lepenye Tamás, a balatonfenyvesi Szőlőskert Vendéglő vezetője. Hozzátette:  már tájékozódnak arról, hogy milyen környezetbarát csomagolásra tudják lecserélni a mostani habtálcát, amelyet az elvitelre szánt ételhez használnak.

Mészáros Balázs, a zamárdi Balázs Bisztró tulajdonosa már elkezdte bevezetni a mindennapi működésbe az újrahasználható, vagy épp komposztálható eszközöket. A sonline.hu kérdésére kifejtette: egy ideje már fa evőeszközöket is kiraknak a műanyag mellé.
Hozzátette: azt még nem tudja, hogy a sörös poharakat mire cserélik le, hiszen az átlátszó pohárból gusztusosabb az ital. S amint elfogy a meglévő műanyagszívószál mennyiség, papírra váltanak. Ám mivel ennek az ára két-háromszorosa a hagyományosnak, biztos benne, hogy drágulást fog jelenteni a zöld hullám a vendéglátásban. – tette hozzá a szakember.