Koronavírus: 718 fővel újabb rekordon a napi fertőzöttek száma

718 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 909 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Zala megyében 352, Veszprém megyében 311, míg Somogyban 120 beteget regisztráltak. 

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 631 fő, 4014-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 6264 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel adott interjújában azt mondta: a második hullám járványügyi intézkedései a nemzeti konzultáció eredményeire épülnek.

Látom, hogy van bizonytalanság. Sokan attól tartanak, hogy az életünket ugyanúgy szigorú korlátozások alá kell vonni, mint tavasszal. Szeretném egyértelművé tenni: ilyenre nem készülünk. A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem hogy megvédjük Magyarország működőképességét.

-fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnök kitért arra is, hogy a szülők az első hullámban átalakították az életüket gyermekeik érdekében, de a második hullámban azon lesznek, hogy erre ne legyen szükség.

Nem lesznek általános iskolabezárások, de ha egy-egy intézményben felbukkan a vírus, azt helyileg, egyéni korlátozásokkal kezelik. Kiemelte: a kötelező maszkhasználatot komolyan kell venni, szükség esetén ki kell terjeszteni. Sőt: az idősek otthonaiban és a kórházakban a látogatási tilalmat akár a rendőrség bevonásával is ki kell kényszeríteni. A miniszterelnök szerint most kevesebb korlátozás van, mint az első hullámnál, ezeket viszont szigorúan be kell tartatni – mondta Orbán Viktor.