Miért mondott le Szigliget polgármestere, aki a fiát jelöli utódjául

Balassa Balázs Szigliget független polgármestere 2020. június 22-én állt fel az egész képviselő-testületével, így tiltakozva bizonyos – akkor még meg nem nevezett folyamatok, jelenségek – ellen. A hirbalaton.hu arról faggatta, lehet-e már tudni, mi késztette a település vezetését a lépésre, volt-e értelme, hogyan tovább..

 

Hozott-e megkönnyebbülést, hogy 18 év után lemondott a polgármesteri posztról?

Nem. Még nem. Pedig nagyon fáradt vagyok. Igen nehéz időszakon jutottam túl, azaz még nem jutottam túl. Egyrészt keményen dolgozom még, hogy minél korrektebb, rendezettebb módon adhassam át a falut az utódomnak. Másrészt nagyon megvisel érzelmileg, ahogy nap mint szembe jön az elmúlt 18 év emléke.

 

Eddig nem beszélt konkrétumokról, mi is a lemondásának oka. Lehet-e már tudni valamit erről, és mi a titkolózás értelme?

Először is szeretném kijelenteni, hogy büszke vagyok a testületemre. Az, hogy felálltunk, a falu érdekében meghozott döntés volt. A titkolózás legfőbb oka, hogy nem szerettük volna, ha bárki politikai ügyet csinál a lépésünkből, miközben abban is reménykedtünk, hogy egy ilyen súlyos döntéssel jobb belátásra bírunk bizonyos embereket. Meg kellett mutatnunk, van egy határ, ahol már nem lehet akármit megtenni egy településsel, egy önkormányzattal.

Nekünk Szigligeten van egy jövőképünk, eszerint hoztuk-hozzuk döntéseinket. Úgy gondoltuk, hogy a település beépítettsége elérte a maximumát. Kisebb mértékű engedmények még beleférnek, de több nem. Ehhez ragaszkodunk és minden nagyobb, új fejlesztési tervvel szemben keményen ellenálltunk, ellenállunk.

 

Milyen módjai vannak a befektetői nyomulásnak?

A közismert megkeresések, lobbizások mellett ijesztő új jelenségnek tartom többek között például, hogy az utóbbi időkben jelentős összegekért vásároltak  fel olyan területeket, ahol a jelenlegi jogszabályok szerint nem lehet építkezni.

 

Volt értelme az ellenállásnak, illetve a lemondásnak?

Egyértelműen kijelenthetem, volt értelme felállnunk. Szigligetet felráztuk, Szigliget összezárt. Ezt főleg a nyaralótulajdonosok részéről tapasztaltam. Politikai hovatartozástól függetlenül komoly összefogás tapasztalható részükről. Ilyennek szeretik a települést és fontos számukra ennek megőrzése. Ez nekem garancia arra, hogy a falu megmaradhat olyannak, amilyennek szeretjük.

Örömmel tapasztalom, hogy a szigligeti emberek egységesen kiállnak az értékek megőrzése mellett. Ha ennyit értünk el a lemondással, már megérte. Sikerült rádöbbenteni az ingatlantulajdonosokat is, hogy a mi falunk is áldozatul eshet egy esetleges befektetői nyomulásnak.

 

Akkor hát kimondható, hogy a Balaton-part egy résznek számító Szigliget beépítése ellen kívánt tiltakozni a lemondásával?

Részben igen. Volt más oka is, ami a lépésünknek is köszönhetően azóta megnyugtatóan rendeződött, ezért a tisztesség úgy kívánja, ne beszéljek róla. Azt egyértelműen kijelenthetem, nálunk nem pártpolitikai alapon születtek a döntések.

 

Mi lesz a folytatás a település, és mi az Ön életében?

Amikor a testület felállt, megegyeztünk, hogy mindenki jelöl maga helyett egy új embert a tisztségére, ez lesz a garancia arra, hogy az eddigi értékrend szerint irányítja majd az új testület is a települést. Rossz példákból okulva olyan embereket kívánunk támogatni utódjainkként, akik helyi lakosok, és politikailag nem elkötelezettek.

Én hosszas vívódás után a fiamat, Balassa Dánielt fogom ajánlani, akiben már régóta élnek ilyen irányú ambíciók, de apaként eddig elleneztem, hogy megmérettesse magát. Nem akartam kitenni annyi mindennek, amivel egy Balaton-parti polgármesterség járhat. Változott a helyzet. Az önkormányzati testület tagjaként szert tett már tapasztalatokra, továbbra is vállalná az indulást, én pedig megbíznék abban, hogy az eddigi értékrendet képviseli a településvezetésben, ha sikerrel jár.

Ami engem illet, szeretnék kivonulni teljesen a közéletből. Ismerősöm szavaival élve, „az öltönyt munkaruha váltja fel”. Kétkezi munkával szeretném keresni a jövőben a kenyeremet.

 

Ez nagy váltás lesz., nem fog hiányozni az eddigi munka?

Természetesen nyom nélkül nem múlik el az a 22 év, amit a település vezetésében töltöttem polgármesterként és képviselőként. Biztos furcsa lesz, hogy látva a gondokat, hibákat, már nem nekem kell ezeket megoldani. Nem nekem kell forrásokat keresni a fejlesztésekre. Nem megyek minden nap, hétvégén is körbe a faluba, fel a várba, le a strandra, konstatálni, minden rendben van-e.

Biztos vagyok benne, hogy sokáig és nagyon hiányoznak majd a kollégák, az önkormányzat dolgozói, akiknek sokat köszönhetek. Az eredményeket közösen értük el. Hiányozni fognak persze a polgármester kollégák, a régiós és térségi szinten velünk, nekünk vagy értünk dolgozók is. Cserébe több idő jut a családomra.

 

Mit szól ahhoz, hogy a lemondása után milyen sokan méltatták az Ön munkáját?

Természetesen jól estek és esnek az elismerő szavak, de ez a helyzet vészesen hasonlít egy temetés előtti búcsúztatóhoz. A koporsónál állva minden szépet és jót mondunk az elhunytról és bűntudatunk van, hogy mindezt miért nem életében mondtuk el neki. Talán nekem is jól esett volna a 18 év alatt, ha nem csak a gondokkal, problémákkal, vagy éppen azzal a céllal találnak meg az emberek, hogy becsméreljenek, támadjanak. Gondolom ezt minden településvezető megéli.

Azért is jól esik, hogy most kiderült, mennyien értékelik az eddigi munkámat, mert próbáltam megszolgálni a bizalmat településvezetőként, térségi vezetőként, a Balatoni Szövetség elnökeként, illetve egyéb megbízatások kapcsán is. Soha nem foglalkoztam azzal, hogy hány óra, vagy éppen milyen nap van, csak egy volt a fontos, a feladat el legyen végezve. Az elmúlt két évtizedben nemigen voltam szabadságon, vagy amikor mégis elmentünk pár napra a családommal a laptopom velem volt.

 

Mit ért el Szigliget az Ön vezetése alatt, mire büszke?

A leginkább arra, hogy fejlődve is meg tudta őrizni régi szépségét, arculatát, báját. Komoly eredménynek tartom, hogy ismert és elismert településsé vált. Büszke vagyok arra, hogy miénk az egyik legszigorúbb településrendezési terv, és remélem az is marad. Arra is büszke vagyok, hogy továbbra is van óvodánk, iskolánk, körzeti orvosi rendelőnk, gyógyszertárunk, hat település közös hivatali központjaként működünk, van postánk és még sorolhatnám azokat a szolgáltatásokat, melyeket megőriztünk, vagy megteremtettünk annak érdekében, hogy Szigliget egy élhető településsé válhasson.